Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали през декември, като общият обем на продадените имоти през 2020 г. е достигнал най-високото си ниво от 2006 г. насам, съобщава онлайн изданието World Property Journal.

Активността в големите области е била смесена на месечна база, но всички четири района са записали двуцифрен ръст на годишна база през декември.
Продажбите на съществуващи жилища – финализираните трансакции, включващи еднофамилни къщи, градски къщи и апартаменти, са нараснали с 0,7% спрямо ноември до сезонно коригиран годишен темп от 6,76 млн. броя през декември. Общите продажби са се увеличили на годишна основа с 22,2% спрямо година по-рано (5,53 млн. през декември 2019 г.).

„Продажбите на жилища нараснаха през декември, а за 2020 г. като цяло наблюдавахме ръст на продажбите до най-високото им ниво от 2006 г. насам въпреки пандемията“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). „Още по-хубавото е, че инерцията вероятно ще се пренесе и в новата година, като се очаква още купувачи да навлязат на пазара“, допълва той.

Юн прогнозира продължаване на силната активност, която в момента характеризира жилищния пазар и икономиката като цяло.
“Макар да се очаква лихвите по ипотечните кредити да нараснат, те ще останат близо до рекордното дъно от около 3%. Освен това очакваме икономическата обстановка да се подобри с предстоящите нови стимули и разпространението на ваксините, което вече тече“, отбелязва Юн.

istock
istock

Средната цена при всички видове съществуващи жилища през декември е достигнала 309 800 долара, което е ръст с 12,9% спрямо декември 2019 г. (274 500 долара), като цените са нараснали във всички области. Ръстът на цените на национално ниво през декември е 106-ят пореден месец на годишно покачване.

Общите наличности от жилища в края на декември са възлезли на 1,07 млн. броя, което е спад с 16,4% спрямо ноември и с 23% на годишна база (1,39 млн.). Непродадените наличности са на най-ниското си ниво в историята – при запазване на настоящия темп на продажбите наличните жилища ще са достатъчни само за 1,9 месеца напред при 2,3 месеца през ноември и 3 месеца през декември 2019 г. NAR започва да води статистика за наличностите от еднофамилни жилища през 1982 г.

Къде е най-скъпо да си купим жилище

Имотите обичайно са се задържали на пазара 21 дни през декември, колкото и през ноември, докато през декември 2019 г. средният престой е бил 41 дни. 70 на сто от продадените жилища през декември 2020 г. са били на пазара по-малко от един месец.

 „Трябва да се отбележи, че компаниите за жилищно строителство полагат повече усилия да строят, като новозапочнатите жилища достигнаха годишен темп от близо 1,7 млн. през декември с повече внимание върху еднофамилните жилища. Но ще е необходимо енергично ново жилищно строителство през 2021 и 2022 г., за да може пазарът да отговори адекватно на търсенето“, казва Юн.

istock
istock

Купувачите на първо жилище са съставлявали 31% от продажбите през декември, като равнището им е останало непроменено спрямо същия период на 2019 г., но е надолу спрямо 32% през ноември 2020 г.

„NAR ще работи с новата администрация на Байдън за продължаване на политиките за насърчаване на достъпността на жилищата“, казва Чарли Оплър, президент на асоциацията. „Доволни сме от данъчното облекчение за купувачите на жилища, което президентът Байдън предложи като кандидат и нямаме търпение да продължим работата си с Конгреса и Белия дом. Ще целим да постигнем съгласие особено по въпроси като начини за увеличаване на предлагането на жилища и намирането на решения, които да защитят и подкрепят жилищната собственост и по-широката имотна индустрия в Америка“, допълва той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg