В Европа имаме нулеви и дори отрицателни лихви. А в България имаме лихвени равнища на ипотечните кредити под 3%, което никога не се е случвало у нас.

В България ипотеките са по-евтини от тези в САЩ, заяви експертът по недвижими имоти Георги Павлов по Нова телевизия.
 
Според него цените на имотите в България се определяли във Франкфурт от ЕЦБ . Ако там кредитите са евтини, цените на имотите у нас ще са високи.
 
„Няма единен профил на купувачите на имоти. Те търсят много широк спектър от имоти. Има няколко профила, в зависимост от това дали хората търсят място за постоянно живеене или просто вила, в която да могат да избягат от града", обясни Павлов.
 
Според него българинът е забравил как се живее на село и в къща, затова той има неориентирано търсене.
 
„Кризата отпуши много тенденции, които бяха в зародиш. Тя даде силен мотив на хората, които искат да се доближат до природата, да се впуснат към този вътрешен стремеж", смята Павлов.
 

По 20 хил. лв. вървят селските къщи край Велико Търново
Darikfinance

Според него тенденцията за избора на къщите пред апартамента не е временна. Той е на мнение, че малкото населено място има своите минуси, с които хората трябва да свикнат.

Колко струва къща в селата около София

Търси се мечтата - евтино и хубаво жилище. Но тя не съществува. Да купите подценен имот е невъзможно. Смятам, че повечето сделки, които ще се сключат, ще са за по-евтини селски постройки, където българинът вижда по-малко риск.

Където ще се надява, че ще даде повече от личния си труд и ще създаде стойност в имота си", коментира Павлов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg