Обикновено пълни с посетители, части от Рим бяха много спокойни през миналата година, тъй като туристи, студенти и чуждестранни служители останаха извън града. Собственици на имоти не успяват да намерят наематели за краткосрочен наем, а брокери трудно привличат чуждестранни купувачи за най-скъпите имоти. Пандемията опразни центъра на града, което доведе до спад на цените на имотите, пише Financial Times.

Политическите сътресения през последно време – Марио Драги беше помолен в сряда да сформира ново правителство, може допълнително да забавят възстановяването в Италия, задълбочавайки жилищната ситуация в Рим.

„Преди пандемията градските жители бяха студенти, хора от бизнеса, туристи. Сега те напускат и имаме множество празни имоти“, казва Хесус Енсинар, основател на имотния сайт Idealista.

Цените в центъра са намалели с 3,4% миналата година до 5760 евро на кв. м, сочат данни на компанията. Сделките също са намалели леко, показват данни на Данило Орландо, основател на имотната агенция Beliving. Те са спаднали от 33 хил. през 2019 г. на 28 хил. – 30 хил. миналата година.

Пандемията нанесе удар на наемния пазар. Собствениците на имоти, които обикновено отдават жилищата си на туристи в сайтове за краткосрочни наеми като Airbnb, са увеличили предлагането, допринасяйки за спада с 10,3% на цените на наемите миналата година спрямо 2019 г., сочат данни на Idealista.
Търсенето също намалява. Заради блокадата в града – ограниченията за Рим бяха смекчени тази седмица, като оранжевият му статус беше понижен на жълт, много наематели са решили да се върнат в дома си.

istock
istock

Миналия октомври 25-годишният учител Хумза Рафи напуснал едностайното си жилище под наем за 900 евро на месец в Сан Джовани, оживен квартал с ресторанти и барове, за да се върне със семейството си в Мантуа, Ломбардия. „Тъй като всичките ми часове са онлайн, просто няма смисъл да плащам, за да живеят в призрачен град“, споделя той.

Икономическите последици от пандемията са значителни. БВП на Италия намаля с 8,9% миналата година, сочат нови данни на централната банка на страната. Очаква се безработицата да нарасне до 11% тази година, сочат данни на италианския статистически институт ISTAT.
 
„Някои хора, които загубиха работата си, напуснаха апартамента си, за да се върнат в родния си град. Тези, които все още имат работа, напуснаха, за да работят от разстояние от втория си дом в провинцията. Мнозина направиха прехода за постоянно“, казва Енсинар.

За жителите на Рим, които са останали в града, търсенето на по-големи апартаменти и достъпа до площи на открито е станало много важно след първата вълна на блокади. „Жителите на Рим се нуждаеха от повече площи, място за работа от разстояние, стаи за хоби, може би градина или тераса“, допълва Енсинар.

В същото време оставането в центъра не е такъв приоритет. „Качеството на апартамента, удобствата в сградата – добра сигурност, тераса на покрива, спортна зала, сега са по-важни от локацията му“, казва Орландо.

istock
istock

Райони далеч от центъра като Аурелио и Триесте отчитат ръст на търсенето, отбелязва той. Цените в Апино-Латино с голям парк и апартаменти с тераси са нараснали с 12 на сто спрямо нивата от 2019 г. до 4195 евро на кв. м, сочат данни на Idealista.

Тучи се е възползвала от тази тенденция. Миналото тя бързо продала двустайния си апартамент от 78 кв. м в тихия квартал Ардеатино за 265 хил. евро макар и малко под офертната цена. „С голям балкон и достъп до местния парк той стана истински притегателен център за жителите на Рим“, казва тя.
Имотният сайт Immobiliare установи, че интересът към покрайнините е нараснал повече от този към историческия център с 50% повече търсения през декември 2020 г., отколкото през същия период на 2019 г. за апартаменти в югозападните предградия Санал Палоко и Мецокамино.

Колко струва жилище в Лондон

Според допитване от октомври около 26 на сто от клиентите на сайта заявили, че пандемията е увеличила решителността им да открият дом спрямо 14 на сто през април. Ниските цени и лихвите допринасят за повишаването на търсенето в някои квартали, казва Енсинар. „Рим преживя десет години на спад на цените в резултат на дълговата криза през 2008 г. Имотите са загубили 30 на сто от стойността си през този период“, допълва той.

Но се очаква банките да намалят достъпа до кредити тази година в резултат на понижаването на заплатите и безработицата, съобщава консултантската компания Nomisma. „Скоро ще започне нов сезон на необслужвани заеми“, прогнозира компанията през ноември м. г.

istock
istock

Брокери очакват цените да нараснат отново, когато туристи и инвеститори се върнат в столицата. „Вече имаме много чуждестранни купувачи, пристигащи от САЩ, Франция, Канада, както и от Англия благодарение на Brexit и привлечени от предимствата на плоския данък“, казва Дилета Джорджоло Спинола, ръководител на продажбите в Централна Италия в Sotheby’s Realty, имайки предвид новия данъчен режим от 2017 г.
 
За момента родената в Америка Тучи опитва да се радва на Рим в жълтата зона, възползвайки се от свободните от туристи улици. „Започвам да се наслаждавам на части от Рим, които не бях посещавала от години“, споделя тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg