Средната цена на жилищата в Лондон се изкачи над £500 хил. за първи път в историята — носейки радост за собствениците им и нещастие за тези, за които купуването на дом в столицата става все по-непосилна задача, пише Bloomberg.

През ноември цените в града бяха с 9,7% по-високи спрямо година по-рано, според данни на националната статистика. При цени от средно £513 997, жилищните имоти в Лондон са повече от два пъти по-скъпо от средното ниво за цялата държава.

Поскъпването съвпадна с коронакризата, която потопи икономиката и предизвика най-големия спад от три десетилетия насам. Кризата разшири пропастта между младите хора, които не могат да си позволят първоначалната вноска за жилище, и старото поколение, което забогатява след десетилетие повишаване на цените.

Зад ръста от последната година стоят фактори като натрупаното търсене след първия национален локдаун през пролетта и намаляването на данъка при покупка на жилища с до £15 хил. Облекчението, което влезе в сила през юли, ще изтече в края на март.

istock
istock

Цените в по-централните части на Лондон нараснаха по-бързо, отколкото тези в по-външните квартали, Кенсингтън и Челси — най-скъпият район — както и Брент записаха поскъпване от над 20%. И то въпреки нарастващият брой хора, които потърсиха жилища извън града с повече пространство в отговор на пандемията и възможността за работа от вкъщи.

Колко струва апартамент в САЩ

"Търсенето на имоти в централен Лондон е особено свързано с временните данъчни промени, тъй като цените са високи — какъвто е и данъкът", казват от националната статистика. Там се отчита и по-висок интерес при покупка с цел инвестиция, включително от купувачи с кеш и чуждестранни инвеститори.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg