Цените на британските жилища ще паднат значително тази година, а загубите няма да се възстановят поне до края на 2022 г. Това показва проучване на Reuters сред анализатори на пазара в страната.

Като основни причини за очакваното потъване те изтъкват ударът на Covid-19 върху икономиката, сътресението на пазара на труда и сравнително високите цени преди коронакризата.
 
Британската икономика се сви с една четвърт през март и април, тъй като цели сектори бяха затворени със заповед на правителството, а това накара фирмите да освободят милиони работни места, пращайки безработицата в страната до невиждани скоро равнища.
 
Загрижени за личното си финансово състояние, вероятно купувачите се притесняват да правят големи покупки, а и цените на имотите във Великобритания вече бяха достигнали нива, които изнервяха потребителите.

Според анкетата на Reuters имотите, които са в основата на богатството на британското общество, ще поевтинеят с между 5 и 11% тази година. В същото време очакванията са цените да нараснат с 1.5% през следващата година и с 3.5% през 2022 г.
 
В проучване от февруари, направено преди Великобритания да се сблъска с коронакризата, се очакваше цените да нараснат с 2% през тази година и 2.8% през 2021 г.
 

istock
istock

„Очаквам, че пазарът на жилища ще падне жертва на икономическите проблеми, които ще се получат в резултат на тази рецесия“, коментира Питър Диксън от Commerzbank. „Тъй като цените вече са доста високи, а доходите на хората ще бъдат намалени, може да се очаква цените да паднат значително“, добавя той.
 
Прогнозираният спад идва въпреки, че разходите за заемите са рекордни ниски. За да подкрепи икономиката, Централната банка намали основния си лихвен процент до едва 0.10% и не се очаква да го промени най-малко до 2022 г.
 
В Лондон, който от дълго време е гореща точка за чуждестранните инвеститори, цените също ще паднат с 5% през тази година, пише Reuters. Но за разлика от останалата част от страната, тук възстановяването се очаква да по-бързо – с 2% през 2021 и с 4.3% през 2022 г.
 
„Активността на пазара на жилища едва ли ще се върне към нормалните нива, докато не стане ясно, че най-лошото от кризата COVID-19 е зад гърба ни“, казва Андрю Бригдън от Fathom Consulting.
 

istock
istock

Високата безработица ще бъде най-голямото препятствие, с което ще се сблъска пазарът на жилища във Великобритания през следващата година, са заявили почти всички анкетирани анализатори.
 
„Нарастващата безработица и рискът от съкращения вероятно ще окажат отрицателно въздействие върху жилищния пазар през следващите месеци. Много хора ще изберат да отложат всякакви големи финансови решения, включително покупка или продажба на къща“, каза Джейми Дърам от PwC.

Наемодатели в Airbnb разпродават имотите си

Допълнителен проблем е неяснотата около преходния период за Великобритания след излизането от Европейския съюз, който към момента е заложен до края на тази година. Засега обаче има твърде малка вероятност да бъде постигнато споразумение в рамките на този срок
 

„Докато COVID-19 предизвиква вълна от несигурност, Brexit все още е на хоризонта и липсата на сделка може да окаже допълнителен натиск за намаляване на цените на жилищата, както преди, така и след края на преходния период“, заяви Дърам от PwC.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg