Ейми Офийлд винаги е мечтала да има ваканционен имот в Галвестън, Тексас, който да отдава под наем.

Преди пет години успява да реализира тази своя мечта и със съпругът й Крис купуват къща в залива. Те незабавно започват да я ремонтират, а когато е готова, американката й дава името Blue Skies Beach, разказва CNN.
 
В последните две години единственият доход на Офийлд идва от наематели в Airbnb. Всичко върви прекрасно, докато през март Covid-19 достига до САЩ.

Мерките, целящи овладяване на здравната криза, принуждават хората да се откажат от резервациите си, а американката трябва да свали обявите за краткосрочно използване на имота и да предложи 30 дневен договор. Не получава нито едно запитване, а къщата й на плажа стои празна повече от два месеца.
 
Когато съпругът й губи работата си, семейството решава да продаде имота, защото ипотеката започва да им тежи. След като глобалният туризъм на практика спря по време на пандемията, редица домакини в Airbnb планират да намерят нови собственици за имотите си.

istock
istock

Тези отчаяни ходове са продиктувани от вероятността наемодателите да изгубят хиляди долари месечно под формата на отменени резервации, докато сметките, разходите за поддръжка и вноските по ипотеките се трупат.
 
Тази внезапна и болезнена промяна очертава потенциалните рискове от това човек да заложи поминъка си на новите технологични платформи. Пандемията постави бизнес моделът на Airbnb под въпрос.

Вместо да направи бляскав дебют на Уолстрийт тази година, както планираше, компанията освободи около 25% от служителите си.
 

Междувременно тя не може да помогне на собствениците на имоти, които са гръбнакът на нейната услуга. От Airbnb обявиха в края на март, че ще плащат на наемодателите 25% от цената на отменените резервации, но според наемодателите тази мярка не е достатъчна.
 
Финансовите последици от пандемията може да доведат до масов отлив от Airbnb. Джейк Улф използва платформата, за да търси наематели повече от пет години, но през март продава имота си.

istock
istock

„Мисля, че няма да използвам Airbnb като наемодател отново" споделя Улф. За други, ситуацията води до вземането на болезнени решения относно това с кои свои имоти да се разделят и кои да запазят.
 
Кристина Зилма предлага 25 имота в Airbnb от девет години, но само един от тях е неин. Някои от собствениците, с които тя работи, обмислят сваляне на обявите или предлагане само на дългосрочни наеми, което допълнително засилва несигурността около нейния бизнес.

Коронавирусът повиши цените на някои имоти

Досега Зилма е наемала шест от имотите на фиксирани цени, вариращи от 2 800 до 5 600 долара на месец, след което ги отдава краткосрочно в Airbnb.

Останалата част от имотите са под формата на партньорство с наемодателите, при което тя получава дял в замяна на поддръжката на имота и посредничество между двете страни.
 

istock
istock

Част от собствениците на къщи и апартаменти се опитват да издържат на пазара още малко. Синди Кабралес и нейният съпруг са решили да продадат един от трите си имота в Колорадо, които отдават под наем в Airbnb, но имат една резервация за юли, която засега не е отменена и искат да бъдат коректни.

„Печалбите са толкова ниски, че няма никакъв смисъл да поддържаме къщата", признава Кабралес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg