Пазарът на имоти в София се адаптира все по-успешно към промените, предизвикани от кризата с COVID-19. Първоначално у купувачите имаше притеснение какво ще се случи с имотния пазар, но в последните месеци се превърна в по-сигурна концепция за съхранение на спестяванията.

Забелязват се и някои съвсем нови тенденции. Такива са търсенето на жилища в новоразвиващите се и по-малко застроени райони на столицата, но с добре изградена инфраструктура, заяви Ирена Перфанова, зам. председател на Националното сдружение за недвижими имоти.

Близо 60% от търсещите нови жилища предпочитат райони с добре изградена транспортна, но и близка паркова среда“, коментира експертът.

Според Перфанова над две трети от купувачите, които търсят своя нов дом, се интересуват от наличието на добра социална инфраструктура и от удобствата, които предлага съответният жилищен район.

Какви са цените на луксозните апартаменти в София

Основна роля, разбира се, има транспортът. Метрото привлича интереса на купувачите, защото позволява бързо придвижване в рамките на града. Метрото стана причина през последните години много квартали на София да се развият и превърнат в предпочитани места за живеене.

istcok
istock

От друга страна бул. „Цариградско шосе“ е удобна изходна артерия към растящите сателитни зони около столицата и цяла Южна България“, каза Перфанова.

Тя коментира, че с настъпването на пандемията и преминаването към работа от вкъщи, нараства търсенето на зелени пространства и паркове, подходящи за разходки и отдих.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg