Най-често инициатори за оценка на недвижимите имоти са банките, особено когато купувачът придобива жилище с кредит. Най-рядко възлагат оценка продавачите, а купувачите също не са особено склонни на подобна стъпка.

Това обясни Ценка Божилова, управляващ партньор в компания за оценки на недвижими имоти.
Според Божилова в договорената цена между продавача и купувача има субективен елемент, който няма как да бъде предмет на пазарната оценка.
 
„Човекът може да е принуден да продава поради някаква причина – дошъл е от чужбина, продава жилището си, отново се връща в чужбина и средствата му трябват бързо. Той няма време да проучва и може да е склонен да продаде имота за по-малко пари, а пазарната стойност на жилищата в района да е по-голяма.

Има и други случаи, когато родителите са на един етаж от жилищния блок и се продава съседен апартамент. Тогава те са склонни да платят малко повече, за да може децата им да са наблизо“, даде пример Божилова.

Тя подчерта, че оценката на имота се отнася само за недвижимия имот с неговите характеристики без обзавеждането и това е причината понякога да има разминаване с очакванията на страните по сделката. Освен това, ако в имота са направени промени като остъклена тераса, например, е важно те да са узаконени, защото в противен случай се превръщат в тежест за жилището.
 

istock
istock

В България масовата практика е оценките да се изготвят въз основа на документ. Ако са направени промени, които обаче не са узаконени и документирани по съответния начин, това не може да се счита за плюс, а дори понякога се смята за минус. Например, ако са съединени два апартамента и е получен изключително луксозен обект, но това не е узаконено, не можем да оценяваме имота като луксозен, а дори трябва да предвидим разходи за връщането му в първоначалното състояние, защото може и да не е възможно да бъде узаконен в настоящия му вид.

Кои са най-търсените квартали за апартамент в София

Доста често клиентът е заблуден и когато оценителят дойде на поредна фаза от преговорите му за покупка на жилището, има опасност той дори да се превърне в негов враг, защото не иска да му помогне да получи по-висока оценка“, каза Божилова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg