Ваканционните жилища в морските и планинските курорти успяха да преборят общото схващане, че са предимно за чужденци и че е по-добре да ходиш на хотел на различни места по света вместо да притежаваш собствен имот.
 

Една от причините за тази промяна в нагласите беше пандемията и нарасналата необходимост от собствено място за отдих извън големия град (което стимулира и пазара на селски къщи).
 
Друга причина дойде поради възможността да се работи от разстояние, което превърна част от ваканционните имоти в такива за дългосрочно обитаване. Трети фактор са силните туристически сезони, в които трудно се намират места по хотелите, а единствената гаранция, че можеш да почиваш, когато поискаш и то на място, което ти харесва и където имаш всички удобства, е да имаш собствен ваканционен имот, показва анализ на Bulgarian properties.
 
И не на последно място, инфлацията накара хората да влагат средства в сигурни активи, каквито са имотите. А ваканционните жилища са много подходящи за тази цел, тъй като не изискват много големи суми за инвестиция. В момента необходимите бюджети за покупка са между 30 000 и 50 000 евро и това ги прави достъпни за широк кръг от хора. Освен това, могат да се отдават под наем и да реализират доходност или поне да си покриват разходите.

Изгодно ли е да си купите имот на морето

Равносметката от всичко това е началото на една нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара. Във все повече от курортите от година насам се усеща недостиг на качествени оферти, а цените тръгнаха нагоре.
 
Обеми продажби
 
Данните на Агенцията по вписванията подкрепят тези наблюдения, като показват, че на фона на забавящ се ръст на продажбите в градовете обемите от сделки в курортите бележат смайващи ръстове и превръщат някои от ваканционните селища в първенци по нарастване на сделките с имоти.
 
Примери за това са Несебър с близо 90% ръст за второто тримесечие, Царево и Смолян – с по 34%, Балчик – 30%, Поморие – 17%.
 

Цени на ваканционните имоти
 
Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки достигна 580 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г. Това са нива, близки до тези от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 100 евро/кв.м. или с 20% спрямо година по-рано. Същото се вижда и в бюджетите за покупка – докато преди година за двустаен са били нужни между 30 000 и 40 000 евро, сега цените са с около 10 000 евро нагоре – 40 000 - 50 000 евро.
 
Подобно е положението в Банско и Пампорово. Средната цена на имотите и там достига 580 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 г., а ръстовете на цените са съответно с 20 и 25%.
 
Боровец е най-скъп сред планинските курорти - средната цена там е около 850 евро/кв.м., а нарастването е с малко над 4%.
 
Созопол води при морските курорти със средна цена 1030 евро/кв.м. и ръст около 10%.
 
На север Бяла и Каварна привличат особено голям интерес. Там средните цени през второто тримесечие са 670 евро/кв.м. и 650 евро/кв.м. съответно, а ръстовете - между 15 и 20%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg