В 6 квартала на София цените на жилищата надхвърлиха 2000 евро на квадратен метър. Това са Иван Вазов, Дианабад, Изток, Лозенец, Център и Яворов. Това показва годишният анализ на Адрес Недвижими имоти за пазара на жилища у нас.

Квартал Яворов е най-скъпият за покупка на имот в столицата с цена от 2654 евро на квадрат. Наполовина са цените в Обеля и Надежда – около 1300 евро на квадрат. Именно в тези два квартала и в Люлин може да се купи най-евтино жилище в София. С 25% растат цените в София на годишна база, сочат данните.

Като нехомогенен може да се определи ръстът в отделните квартали на столицата, поясняват от  Адрес. В част от най-престижните райони като Иван Вазов и Изток нивата растат с по-малко от 10%. Най-осезаемо е покачването в квартали като Обеля и Хаджи Димитър – над 40%. В Изгрев, Лозенец, Център, Манастирски ливади повишението е между 20% и 30%.
 
„В кварталите с дефицит на ново строителство ръстът на цените бе по-умерен. Дори престижни райони с традиционно високи нива и ограничено предлагане на вторичния пазар не успяха да „догонят” т. нар. развиващи се квартали. Това е така, защото основен двигател на пазара през 2021 и 2022 г. бяха главно новите проекти. А терени за тях по-трудно се откриват в централната, стара градска част”, пояснява Гергана Тенекеджиева.

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане – това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство. Ценовите нива вече задминаха своя пик, но за спад към момента не може да се говори.
 
„Понижение на цените у нас е много вероятно да има, но няма как да знаем дали, кога и с колко ще се случи това. Погрешни са очакванията, че спадът на нивата ще последва веднага след този на броя сделки. От една страна, рекордната активност не беше здравословна за пазара и в момента той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са относително бавни. За спад е рано да се говори, като той ще бъде плавен - в момента търсенето е все още малко по-голямо от предлагането”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес.
 

Адрес
Адрес

По думите ѝ, част от оттеглилите се от пазара купувачи са именно тези, които очакват понижение на цените. Отдръпнали са се и хората без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите.

Наемите в София скочиха до 1600 евро

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата - много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат. Тези, които имат нужда от имот в момента и разполагат със средства да го купят, продължават да са активни участници на пазара”, пояснява Тенекеджиева.

Профил на клиентите
 
Необходимостта от пари става по-честа причина за разделяне с имот – ако към средата на годината с този мотив са продали 15% от хората, то делът им расте до 19% в края на 2022 г. Основен двигател за продажба през периода все пак остава излизането от инвестиция, показват данните на компанията. Около 30% от хората, продали имота си през периода, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделка. „Ако повече хора решат да продават през 2023 година и по този начин увеличат предлагането на вторичния пазар, е възможно да станем свидетели на ценови спад и по-рано. Но крайният резултат отново ще зависи от решимостта и възможностите на купувачите”, казва Тенекеджиева.

Двустайните жилища са по-търсената покупка през 2022 година.  За такива имоти са 40% от сделките през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички. „Това, че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, казва Тенекеджиева.
 

istock
istock

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки. Към края на годината тези покупки доближават 30%. „Този съществен дял на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, коментира Тенекеджиева.

Отстъпки и кредити
 
Без отстъпка се търгуват преобладаващата част от имотите в страната – 44% към края на годината. Тези сделки все пак намаляват – към януари 2022 г. без компромис в стойността са реализирани 56% от сделките. Въпреки това, на фона на растящите случаи на покупка с коментар, той рядко надхвърля 5000 евро.
 
С пари в брой продължават да се сключват повечето сделки у нас, сочат още данните на компанията. Средно 45% от всички покупки през годината са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита пък е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота – близо 20% от сделките са реализирани с такъв заем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg