През третото тримесечие на 2022 г. активността на пазара на недвижими имоти у нас започва да намалява с леки темпове. До края на годината очакванията са цените на жилищата да намалят  темпа на растеж, но вероятността да има спадове е незначителна, тъй като има недостиг на предлагане, особено в столицата.

От решаващо значение за пазара е страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи, както и със сериозната инфлация, показва анализ на ARCO REAL ESTATE. Въпреки това предвижданията на експертите са, че броят на сделките от второто тримесечие ще се запази или ще бъде с незабележителни спадове.

За момента спадове са отчетени на много малко места – Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. В София ръстът е по-малък, но въпреки това все още е 4%.

Според експертите в бранша сериозно притеснение би било ако ръстът на цените на жилищата започне да надвишава този на доходите на хората, което би направило пазара на недвижими имоти недостъпен за голяма част от населението на страната. По данни на НСИ за първото тримесечие на 2022г. цените на жилищата са нараснали с около 8%, което все още не доминира над повишаването на доходите в България.

Според данни на една от големите банки в страната средната стойност на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. През 2020 г. средната стойност на кредита е 108 000 лв., през 2021 г. е 124 000 лв., а през настоящата достига 150 000 лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 000 лв.

В краткосрочен план се очаква пазарът на недвижими имоти в страната да остане стабилен.

По предварителни данни през юни 2022 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.4% под равнището от предходния месец. През юни 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. календарно изгладеният индекс на строителната продукция намалява с 0.5%.

Индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се понижава с 0,5% през юли 2022г. в сравнение с предходния месец. Намаление е отчетено както при гражданското (инженерното строителство), така и при сградното строителство съответно с 0.7 и 0.4%. Спрямо юли 2021г. строителната продукция намалява с 1.1%. Намаление е регистрирано при гражданското (инженерното) строителство – с 3.1%, докато при сградното строителство се наблюдава увеличение с 0.5%.

На пазара на жилищни имоти в София през третото тримесечие на 2022 г. се отбелязва спад при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенция по вписванията спрямо второто тримесечие на 2022 г.

istock
istock

В София са вписани 7402 сделки, което е с 32% по-малко от вписаните през вторите три месеца на годината. В Бургас са вписани 2164 сделки спрямо 2259, а във Варна 3921 спрямо 4328. Спад се наблюдава и в Пловдив, където са вписани 4200 сделки за разлика от миналото тримесечие, когато са вписани 5079 сделки. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през третото тримесечие на 2022 г. е 62 459 или спад от 7% за същия период на миналата година.

Докога ще растат цените на имотите

По предварителни данни на НСИ към месец август 2022 г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1128. За София (столица) са 165, за Пловдив – 163, Варна – 125 и Бургас – 138. Въведените в експлоатация новопостроени жилища общо за страната са3826, като в София (столица) бройката е 1026, в Пловдив са 533, Варна – 530, а Бургас – 472.

Търсене

Според данни на компанията през третото тримесечие на годината по традиция най-търсени са тристайните и двустайните жилища, като съвсем лек превес вземат вторите. Сделките за двустайни апартаменти в София се движат в широк диапазон и могат да се  реализират на нива от 87 000 до 170 000 евро, като цената може да варира в зависимост от местоположението и състоянието, в което се намира имотът. Сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 000 до 380 000 евро, а в части на столицата, като идеален център, могат да достигнат и до 500 – 550 000 евро, като отново факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът, в който се намира и т.н.

Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително оскъпяват крайната цена на сделката. Най-активно е търсенето на жилища в кварталите Манастирски ливади, Витоша, Младост 4, Студентски град, Малинова долина, Кръстова вада. Интерес в търсенето се отчита още и в районите Бъкстон и Павлово.

istock
istock

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Агенцията най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните.

Продължава засиленото строителство на нови сгради в много райони на столицата. Най-активно е предлагането в кварталите Малинова долина (1500 – 2000 евро/кв.м.), Кръстова вада (1600 – 2300 евро/кв.м.), Витоша (1600 – 1880 евро/кв.м.) Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не.

Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни, като например Дружба. Кварталът е с развита инфраструктура и удобен транспорт, бързо може да се стигне до центъра на града с метро. Има парк, множество детски площадки, училища и детски градини, които са едни от основните проблеми в развиващите се нови квартали.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg