Досега стимулираният от пандемията ръст на жилищните пазари в света беше видим главно на традиционния пазар, но секторът на луксозните имоти вече взема предимство, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Цените на луксозните жилища в 46 града, наблюдавани от компанията, са нараснали средно с 8,2% в годината до юни 2021 г. спрямо 4,6% през март.
За сравнение, цените на традиционните имоти в 150 града нараснаха със средно 7,3% в годината до първото тримесечие на 2021 г.

Торонто води класацията за това тримесечие с годишен ръст на цените на луксозните имоти от 27%, стимулиран от силния апетит на купувачите и ниските нива на наличностите. Въпреки мерките за охлаждане през последно време следващите три челни позиции са за ключови азиатски градове – Шанхай (21%), Гуанджоу (20%) и Сеул (20%). Маями (19%) завършва топ пет за това тримесечие.
 
В десетката попадат още Москва, Лос Анджелис, Сан Франциско, Ванкувър и Тайпе.

Общо 11 града отчитат спад на цените на луксозните жилища на годишна база през второто тримесечие, като той е най-голям в Банкок (-6,4%), следван от Ню Йорк и Дубай с понижение от съответно 3,7% и 3,6%. Париж, Монако и Мадрид са сред останалите градове, в които се наблюдава намаляване на цените на луксозните имоти през миналото тримесечие.

Интересното е, че броят на градовете, които регистрират ръст на цените на луксозните жилища, се е увеличил съвсем малко до 76%, но мащабът на ръста във водещите градове е причината за повишаването на индекса. През първото тримесечие най-добре представящият се град е отчел годишен ръст на цените на луксозните имоти от 19%, а три месеца по-късно четири града преминават този праг.

istock
istock

Другите горещи точки са канадски и американски градове, които средно са регистрирали годишен ръст на цените от 16% през 12-месечния период.
Жилищните пазари преживяват най-необичайното възстановяване.

Къде в Испания жилищата са най-скъпи

Смекчаването на правилата за пътуване на някои пазари, ръстът на покупките от местни жители, които смятат имотите за убежище за парите им, засилената активност преди изтичането на ваканциите от гербовия  налог и общото преосмисляне на начина на живот и на пътуване до работа са факторите които стимулират пазара наред с ниските лихви по ипотечните кредити, отбелязва Knight Frank.

Говоренето за жилищни балони става все по-усилено в цял свят, но компанията очаква перспективите за повишаване на лихвите, намесата на правителствата и оттеглянето на мерките за стимулиране на икономиката да овладеят пазара през второто полугодие на тази година.

istock
istock

Тя предвижда повече мерки за охлаждане, тъй като държавните ръководители опитват да намерят решение на проблема с достъпността на жилищата. Дълго обсъжданият имотен данък в Китай сега изглежда по-вероятен.

Knight Frank очаква Лондон, Ню Йорк, Париж и Дубай да се придвижат напред в класацията през третото тримесечие на фона на смекчаването на ограниченията за пътуване и осъзнаването от чуждестранните купувачи на относителната стойност на тези градове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg