Миналата година богатите са купили повече жилища в Лондон, отколкото във всеки друг град по света, сочат нови данни на консултантската компания Knight Frank, пише Financial Times. Според проучването основна причина за това е слабият паунд и края на сагата около Brexit, които провличат купувачите в британската столица.
 
Купувачи от целия свят са похарчили почти 4 млрд. долара за т.нар. супер луксозни имоти в Лондон, които се класифицирани като имоти с продажна цена от поне 10 милиона долара или повече.
 
Това е повече от общата сума, инвестирана в луксозни жилища в който и да било друг град по света през 2020 г., като Лондон изпреварва Хонконг и Ню Йорк.
 
Въпреки ограниченията за пътуването и факта, че пазарът на жилища в Обединеното кралство беше ефективно блокиран между март и май миналата година, броят на продажбите на имоти с цена над 10 милиона долара в Лондон нараства спрямо 2019 г., като особено активни са били руските, френските и китайските купувачи.
 
Притокът на пари от чужбина в момент, в който много жители на Лондон се пренасочват към предградията и провинцията в търсене на повече пространство в ерата на дистанционната работа.
 
За цялата 2020 г. в града са били продадени 201 луксозни имота на средна цена от 18,6 млн. долара. В 31 от тези трансакции купувачите са платило 25 млн. долара или повече.
 
Една от най-големите продажби за годината беше закупуването на имението Belgravia срещу 42 милиона паунда от британския индустриален магнат Санджеев Гупта. Купувачите на луксозни жилища с цена над 10 милиона долара в Лондон и другаде по света представляват малка международна група от инвеститори, мотивирани и ограничени от съвсем различни фактори спрямо тези, които движат основния жилищен пазар.
 

istock
istock

Въпреки пандемията 19 млрд. долара общи са били похарчени за супер луксозни имоти в дузина градове, наблюдавани от Knight Frank, през миналата година, като сумата е с 5% по-ниска от инвестициите през 2019 г.

Богаташите вече не си купуват яхти

Привлекателността на Лондон беше подсилена и от приключването на преговорите за Brexit.Друг стимулиращ фактор е поевтиняването на паунда спрямо долара и еврото, изтъкват от Knight Frank.
 
През 2020 г. продажбите на супер луксозни имоти в Ню Йорк спадат с 48 на сто, тъй като богатите купувачи се насочват към по-слънчевите места в САЩ като Палм Бийч, Лос Анджелис и Маями.
 

istock
istock

Търговията в Хонконг, който е лидер при тези продажби през 2018 и 2019 г., спада с 27% през 2020 г., засегната от политическата несигурност, свързана с Китай и строгите мерки срещу коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg