Милиони американци, които са пропуснали плащания на наеми заради коронавирусната пандемия може да бъдат застрашени от принудително извеждане от дома си през идните месеци, ако правителствените мерки за защитата им не бъдат удължени, съобщават икономисти и жилищни експерти, цитирани от Wall Street Journal.
 
Близо 12 млн. възрастни живеят в домакинства, които са пропуснали последното си плащане на наем, а 23 млн. имат малко или никакво доверие във възможностите си да направят следващото плащане, сочат седмични данни на Бюрото за преброяване на населението.
 
Около една трета от наемателите в страната са защитени от мораториум върху принудителните извеждания, който се отнася за имоти с федерално гарантирани ипотечни кредити.

Той изтече  на 25 юли. Много наематели са безработни и зависят от допълнителни седмични помощи при безработица на стойност 600 долара, които трябва да бъдат прекратени на 31 юли.
 
Редица градове и щати имат по-широка защита, която ще остане в сила по-дълго време. Бостън забрани принудителните извеждания от държавни жилища до края на годината. Пенсилвания удължи неотдавна мораториум срещу принудителните извеждания за неплатени наеми до 31 август.
 
Белият дом преговаря с републиканците и демократите в Конгреса за приемането на нов пакет от икономически облекчения през последната седмица на юли. Финансовият министър Стивън Манучин заяви, че допълнителните помощи при безработица намаляват стимула за връщане на работа в момент, когато икономиката започва да се отваря повторно, така че трябва да бъдат намалени.

istock
istock

Демократите в Камарата на представителите гласуваха през май разширяването на мораториума върху принудителното извеждане, за да покрива всички жилищни сгради, и удължаването му до края на годината.
 
Законопроектът включваше разширяване на помощите при безработица и помощ за плащане на наемите на стойност 100 млрд. долара.
Канцеларията на сенатор Майк Крапо от Републиканската партия, който е председател на Комисията по банкиране, жилищни и градски въпроси в Сената, е отказала коментар дали републиканците имат план за запазване на хората в дома им, защото преговорите продължават.
 
Плащането на наем е проблем за американците, чиито работни места се изпариха, след като наложената от властите блокада затвори бизнеси от бръснарски салони до ресторанти, магазини и фитнес центрове.

Над 18 млн. души получаваха помощи при безработица през последната седмица на юни. В зависимост от юрисдикцията собствениците на имоти трябва да изпратят предизвестие, ако планират да изгонят наематели, често 30 дни предварително.

istock
istock

Жилищни експерти твърдят, че някои собственици искат да предложат гъвкавост на наемателите във финансово затруднение заради трудното намиране на нови наематели по време на криза, а около 1,5 млн. възрастни са отложили последното си плащане на наем, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Но подобна помощ не винаги е налична.

Изследователи от Eviction Lab към университета в Принстън регистрират рязък спад на заявленията за принудителни извеждания от март до април в 11 града, които проследяват, след влизането в сила на федералния мораториум и много забрани на щатско ниво.

Как да плащаме наема си по време на кризата, причинена от вируса

Оттогава принудителните извеждания са започнали да растат в градовете, където мораториумите на щатско ниво са изтекли
, показват данните на групата. В Милуоки заявленията за принудително извеждане са нараснали до 1447 през юни, когато изтекъл мораториумът в Уисконсин, спрямо 61 през май.
 

istock
istock

Дори със защитата от принудително извеждане и помощите при безработица американци като 42-годишният Джефри Лело изпадат през спасителната мрежа. В края на март работното му време като сервитьор в Outback Steakhouse в Орландо, щата Флорида, било намалено до нула, защото франчайзът затворил залите си за хранене.

Скоро той изхарчил спестяванията си и подал заявления за помощи при безработица. До момента е получил помощи само за една седмица на обща стойност 875 долара, казва Лело.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg