Пандемията, причинена от новия вирус, завладяла света и причинила жестоки щети на общественото здраве, на икономиката, на социалния живот, продължава да набира сили и няма намерение да угасне.

Ковид-19 остави милиони без работа, без доходи, доведе до фалити на фирми и промени живота ни до неузнаваемост.

На фона на тази криза справянето с ежедневните разходи изглежда все по-трудно за множество хора и им коства неимоверни усилия.
Особено когато собствено жилище не е налично и е нужна всеки месец определена сума за наем, за да бъде подсигурен покрив над главата.

Падат наемите на жилища в центъра на София

За хората, останали без работа или с намалени доходи, плащането на месечен наем се оказва предизвикателство, с което са длъжни да се справят.

istock
istock

Неплащането без договорка с наемодателя не е решение. Ако на наемателя е предоставен неплатен годишен отпуск или е загубил доходите си, това обстоятелство не може да послужи като основание за неплащане.

Най-добрият вариант е разговор с наемодателя и намиране на път за преодоляване на кризисната ситуация. Възможни решения са:

- Предоговаряне на наема. В периоди на криза търсенето на жилища под наем намалява, наблюдава се и увеличение на незаетите площи поради освобождаването им от фалирали фирми, от хора, местещи се в други градове поради загуба на работа по настоящето местоживеене. Намаляването на търсенето и увеличаването на предлагането е удобен момент за предоговаряне на наема. Наемодателят е по-съгласен да предложи по-добра цена. При по-слаб пазар, какъвто е текущият, собствениците са по-склонни към преговори и към по-гъвкава политика, за да задържат ползвателите

Масово предоговарят по-ниски наеми

- Ако жилището е общинско или държавно, по време на извънредно положение е възможно наемът да бъде не само драстично намален, но и изцяло опростен.

- Отлагане на няколко плащания. Възможно е получаване на разрешение да се осъществи заплащане на дължимите суми не в уговорения срок, а с определено закъснение. Това е удобен вариант за тези, които считат, че ще подобрят финансовото си състояние скоро или че ще започнат нова работа. Ако това не се очаква да се случи, то отлагането на плащанията само ще доведе до по-голяма сума, дължима няколко месеца по-късно. Възможно е разсрочване на сумата, но тя няма да отпадне като дължима. Лихви и неустойки не се дължат, ако е обявено извънредно положение в държавата.

- Кредит. В случай че другите варианти са изчерпани, решение на проблема предоставят фирмите за бързи кредити, които допускат теглене на заем без трудов договор. Този вид кредити са особено подходящи за хора, загубили работното си място, без възможност да докажат доходи, като задоволяват основна човешка нужда – тази от подслон.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg