Работещите младежи, които са избягали от големите градове и са се установили в малки населени места по време на пандемията, дават неочакван тласък на клас имоти, насочен към съвместното съществуване, пише Wall Street Journal.

Много от напусналите са потърсили чист въздух, повече площ и разстояние от огнища на заразени, но те също така са се изплашили от перспективата да живеят в изолация в провинцията. Затова са потърсили компания в отдалечени пространства за съвместно съжителство, където наемателите наемат обзаведени стаи в големи, споделени жилища.

Тези бивши ваканционни жилища, ферми или преустроени хотели предлагат споделено работно пространство и място за спане за хора, които търсят временен подслон.

Представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) в Европа са в основата на тази тенденция. Coconat – съкратено от работа в общност сред природата, се намира в село край Берлин. Имотът с площ от 20 декара в преустроено имение включва споделени офиси, сауна, езеро, предлагащо възможност за плуване, йога студио и 20 стаи за гости, които получават три хранения на ден и плащат по-нисък наем, отколкото за апартамент в Берлин.

„Всички стаи са заети и това е изненадващо. Хората наистина искат да излязат от градовете“, казва съоснователката Юлиане Бекер. Coconat опитва да постигне баланс между свободата за социализиране и избягването на риска от COVID-19.

istock
istock

Обитателите трябва да спазват социална дистанция, да носят маска и да проветряват редовно стаите си. В имота не е имало заразени, казва Бекер, но други оператори на пространства за съвместно съжителство също съзират благоприятната възможност.

„Ако смятате да отидете в голяма къща с други хора, допускате, че в определен момент е възможно някой да се зарази“, казва Едуардо Диего, който управлява пространството за съвместно съжителство и съвместна работа Sun and Co. в град Хавеа с около 27 хил. души население на испанското средиземноморско крайбрежие.

Търсят се все повече къщи на село

Тези съображения не са спрели Бетина Камп, жителка на Берлин на около 30 години, която се установила в Coconat през ноември. Тя казва, че съзерцаването на звездите нощем и разходките в близка гора ú помагат да се справи с безпокойството заради пандемията.

В Берлин също ú е липсвал контактът с други хора. Тя живеела сама в едностаен апартамент, който се е превърнал и в неин офис по време на пандемията. „Стана ми много самотно“, споделя Камп. Младата жена, която работи като ръководител на проект в издателство за учебници, първоначално планирала да остане в Coconat за две седмици, но два месеца по-късно преотдала апартамента си в Белин и няма планове да си тръгва скоро.

Разпореждане с имот под възбрана
Aнастасия Шлапс

Съвместното съжителство в села и малки градчета набира популярност и в САЩ. Миналото лято, когато Google уведоми служителите си, че няма да се върнат в офиса до средата на 2021 г., София Табоада се отказала от студиото си в Бруклин. Днес тя живее в пространство за съвместно съжителство в Енсинитас, плажен град близо до Сан Диего, управлявано от компанията Outsite.

В локацията Lake Tahoe на Outsite около половината от леглата са били заети преди пандемията. Сега 90% са резервирани, казва основателят Еманюел Гисе.

Хана Лъдлоу, която е един от най-новите клиенти на Едуардо Диего, харчела повече през 2020 г. в апартамент в Манчестър, Англия, борейки самотата по време на блокадата с йога тренировки в Zoom. През септември 29-годишната жена прекарала около един месец в пространството за съвместно съжителство в Тенерифе. През ноември тя се установила в локацията на Sun and Co. в Хавеа.

istock
istock

Лъдлоу сега отдава под наем собствения си апартамент и смята да остане в Хавеа завинаги. „Чувствам се много по-добре, когато прекарвам повече време навън“, споделя тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg