Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот. В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици.
 

„Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия Балкан“, разказва пред БНР Радослав Глухов, собственик на агенция, която посредничи при покупка и продажба основно на селски къщи и парцели.
 
По думите му през последните 2-3 години търсенето на имоти в малките населени места в областта се увеличава. От началото на пандемията интересът е още по-голям, но раздвижването на пазара не е повлияло на цените, наблюдава брокерът:
 
„Купувачите с повече средства търсят ремонтирани къщи, тези с по-скромни възможности се насочват към имоти, които да реставрират.
 

Във възрожденски стил или такива със соц архитектура – и за едните, и за другите има пазар, стига да са в добро състояние, да разполагат с голямо дворно място, и най-важното – да има вода.
 
Разбира се от значение за новите заселници е и състоянието на пътищата, и ред други неща, включително какви хора ще имат за съседи.
 

istock
istock

Има кандидати дори и за имоти накрай света. Искат тишина, държат на хубава гледка към Балкана и по-малко се интересуват от удобствата“. Това обобщава експертът по недвижими имоти.
 
„Например имот – на високото над Габрово, до който път почти няма, а електричество трябва да се произвежда от слънцето, наскоро е закупен от българи, живеещи в чужбина.
 
Домът бил добре поддържан от предишните собственици, а наоколо има голяма градина с плодни дръвчета и това много се харесало на кандидат-купувачите, за чието решението повлияло друго – в къщата е прекарал част от детството си роденият в Габрово световноизвестен артист Христо Явашев – Кристо“.
 
Кандидатите за живот на село в повечето случаи са жители на София или Варна – семейства в предпенсионна възраст или млади хора с професии, които им позволяват да работят дистанционно.

Богаташите се втурнаха да купуват провинциални имоти

„С хората идват и допълнителни ползи за местните жители“, посочва още Глухов и дава за пример новите заселници в габровските села Лесичарка, Костенковци и Колишовци, които са активни и проявяват интерес към общи инициативи:
 
„Докато някои села се крепят на жители, които са едноцифрен брой – по този показател Габрово е най-отпред, други се променят, благодарение и на оживяването на пазара на имоти. Пример затова е Зелено дърво – селото е станало като една малка България, събрало е на територията си хора от всички краища на страната“.

Според статистиката обезлюдените габровски села са 64 и според данните областта е първа в страната по брой населени места без нито един жител.
 „В Габровско действително започнаха да се заселват млади хора, а също и емигранти, които се връщат тук и искат да живеят извън големите градове, хора с професии, които могат да се работят дистанционно", това коментира темата в „Преди всички“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.
 
„Имахме много запитвания през лятото и есента и пандемията просто засили тази тенденция в търсене на живот на село“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg