Когато се сдобиете с нов имот, наред с радостта от новата придобивка, понякога идват и различни проблеми. Понякога Етажна собственост и домоуправителят търсят неплатени от предишния собственик суми, например такса вход и ремонти. Имат ли право да изискват сумите от вас?

Няма значение как сте придобили имота, дали чрез покупка, търг, дарение, никой не може да иска от вас да платите чужди задължения, категорична е адвокат Милена Миткова. Нито етажната собственост, нито ВиК, нито Топлофикация и т.н. Суми за всички тях дължите от датата на въвод във владение занапред. Което, разбира се, не пречи да опитат да си ги съберат от вас. Нямат основание обаче, нито законово, нито каквото и да било друго.

Колкото и да им се иска на ЕС и домоуправителя, принципът „тежестта следва имота“ в случая е неприложим, потвърждава адвокат Денис Моллов. Задълженията са възникнали с волеизявлението на предходния собственик, те са негови и следва да се търсят от него за периода преди вашия въвод във владение.

Щом в договора или в постановлението за възлагане не са описани действащите тежести (договор за наем, ипотека или друго), с които вие се съгласявате, не дължите изпълнение за стари обязаности на бившия собственик. При опит за злоупотреба с вашите права, следва да се обърнете към квалифицирана адвокатска помощ. Това трябва да се случи в разумни срокове, с оглед на кратките процесуални срокове за реакция.

В Закона за етажната собственост е описано кой дължи тези суми и как те се събират от ЕС и домоуправителя. Дължи ги собственик, ползвател и в краен случай – наемател. Вие не сте нито едно от трите в предишни периоди, за които ви искат пари.

Миткова обяснява, че официалният ред да си съберат сумите е да се свика общо събрание, на което да се вземе решение, че дължимите от лицето Х суми ще се съберат по съдебен ред.

Вижте още: 

Как да завещаем имот на своя брачен партньор 

Проблемът с шума от съседи, заведения, строежи