Одобрени за саниране блокове през тази година може да се наложи да чакат за начало на строителните дейности, които да започнат чак през 2017 г. Това става ясно от новите указания за изпълнението на безплатната програма, приети от правителството.

Причината да се запише това предупреждение за общините е в неяснотата как ще върви харченето на парите. Според правилата, качени на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общините могат да приемат заявки и да одобряват сгради за обновяване. 

Кметовете могат да придвижват кандидатите към Българската банка за развитие (ББР) за подписване на договори. Те обаче трябва да имат предвид, че изпълнението на дейностите по одобрените от тях сгради може да започне едва през 2017 г. От банката пък ще преценяват дали да подпишат споразуменията в зависимост от останалия неусвоен финансов ресурс.

Към момента са усвоени много малка част от парите по програмата с бюджет от 1 милиард лева. За много от блоковете предстоят енергийните и конструктивните обследвания, които реално ще покажат колко средства ще са нужни за санирането на всяка одобрена сграда. 

Затова има и друго условие за кандидатстващите през тази година - трябва да бъдат приключени дейностите по одобрените през 2015 г. блокове. Така само при наличие на финансов ресурс ще се подпишат следващи договори и ще започне обновяването на нови сгради.

Важно указание за кандидатстващите сдружения на етажната собственост е и това, че ще се дава приоритет на по-големите блокове. Както обяви и регионалният министър Лиляна Павлова, основна цел на програмата са многофамилните жилищни сгради. Затова се дава предимство на най-старите и големи панелни блокове, както и на тези с "доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях". 

Така общините ще пропускат с предимство блоковете, строени по индустриален способ с над 36 апартамента. Разликата в сравнение с условията за допустимост от 2015 г. е в това, че сега малките блокчета с под 36 жилища се приемат, но ще чакат ред в списъка след големите.

Друго, с което експертите ще се съобразяват, е търсеният "компактен ефект от дейностите" - например насочване към целева група сгради в определени квартали. Т.е., ако в даден квартал е започнат един блок, предимство ще има сдружение от съседен блок за сметка на кандидатстващи от комплекс, в който няма започнато саниране.

Условия

Общините трябва да декларират, че сградите, с които кандидатстват за финансиране пред ББР, са извън обхвата на програма "Региони в растеж" до 2020 г. Става дума за 67-те общини, които са в списъка за получаване на грантове по нея. Кметът подава декларация за липса на двойно финансиране по образец, която е в комплекта с искането за сключване на договор за целево финансиране.