Растящите строителни разходи и недостигът на материали и работна ръка засилват натиска от нарушените вериги за доставка и забавят завършването на някои офиси. Ситуацията оказва влияние и върху разходите за обзавеждане, които в някои страни в Европа, като Великобритания, обикновено трябва да бъдат платени от наемателя, а в други, като скандинавските страни – от собственика.

Това показват данни на консултантската компания Savills. Според тях над 5,7 млн. кв. м нови офис площи ще бъдат завършени в Европа през 2022 г. От тях 49% са вече предварително наети.

Други 5,1 млн. кв. м трябва да излязат на пазара през 2023 г., от които 23 на сто вече са предварително наети.
 

Общо за идните две години това е увеличение с 43% на годишна база спрямо средното ниво на завършени площи в предишните пет години.

Берлин (1,8 млн. кв. м) и Мюнхен (1 млн. кв. м) имат най-висок дял от офис площите в строеж в Европа до края на следващата година, показват данните на консултантската компания. Барселона (8,3%), Дъблин (7,7%), Будапеща (7,3%) и Берлин (5,6%) са сред градовете с най-висок дял на спекулативното строителство като процент от съществуващите наличности до края на 2023 г.

„Апетитът на наемателите за нови, енергийно ефективни пространства продължава да расте, за да отговорят на самоналожените си цели за въглеродните емисии до 2030 г. Растящите цени на енергията ще ускорят допълнително търсенето на още повече енергийно ефективни офис сгради. Затова очакваме повечето нови проекти да бъдат наети преди завършване“, коментира Майк Барнс, директор на отдела за анализи на бизнес имотите в Savills.

Наематели и купувачи изчакват с инвестицията в имот

„Като цяло очакваме усвояването на офис площи в Европа да нарасне до около 9 млн. кв. м през 2022 г. и да задържи темпа през 2023 г. в съответствие със средните равнища в последните пет години, тъй като наемателите възвръщат доверието си и възобновяват вземането на решения след пандемията“, отбелязва Барнс.

istock
istock

„Следващият голям въпрос е какво ще се случи със старите офис площи на фона на риска за отпадане от пазара и неизвестността дали собствениците искат да инвестират в сградите, за да гарантират че те ще могат да бъдат отдадени под наем. Според изследването средните разходи за подобряване на енергийната ефективност на офисите от клас D на клас B са около 500 евро на кв. м“, казва Кристина Силиано, ръководител на отдела за услуги за наемателите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„В резултат на това очакваме пропастта между наемите за първокласни и второкласни офиси да нараства, което ще създаде нови възможности за инвеститорите да управляват по-стари активи с цел повишаване на приходите от наеми“, допълва тя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg