Наемите на офиси в по стари сгради се понижават, тъй като са поставени под натиск заради преминаването на голяма част от фирмите към дистанционна работа. Това показва последният доклад на Cushman&Wakefield Forton.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. наемите се движат около 15 евро/кв.м в централните бизнес райони и 12-14 евро/кв.м по протежение на главните булеварди. Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи.

Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни - 7.5%. Продължава и миграцията на компании към по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации и рефлектира в пореден ръст на свободните площи, които към края на декември достигат 16.8%.

Обемът на наетите офис площи в София през 2021 г. нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г. Въпреки позитивния тренд, нивата са все още далеч от 2019 г., когато наети в столицата са 175 832 кв.м, сочи докладът.

„Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента сме все още далеч от стабилизиране на пазара спрямо нивата  отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и релокацията на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък”, казва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“.

По думите му, компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нуждата от нов начин на работа води и до ръст на интереса към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да расте. Много компании наемат места в споделени офиси, като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

istock
istock

„Общият обем налични площи към момента е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв.м. В същото време сме свидетели на значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане, особено в първокласния сегмент на офис пазара”, коментира Йордан Кръстев.

Собственици на сгради свалят наеми

Общият обем на завършени офис площи през 2021 година достига 155 700 кв.м, като последното тримесечие носи едва 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличени експлоатационни разходи част от инвеститорите решават да отложат финализирането на проектите си за 2022 година. В процес на изграждане към момента са 190 355 кв.м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години.

Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско - 15 976 кв.м през последното тримесечие на 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg