Наемателите търсят все повече гъвкави решения в подкрепа на хибридния начин на работа. Затова се насочват към гъвкави работни пространства, при които изискванията за преустановяване на договорите за наем са много гъвкави. За разлика от тях обичайните офис наематели имат дълготрайни контракти. Операторите на такъв тип гъвкави работни пространства в региона на ЕМЕА, който включва Европа, Близък Изток и Африка, увеличат предлагането с 25 000 работни места, показва доклада на Colliers Flexpansion 2021.

Анализът на 44 ключови офис пазара в региона на ЕМЕА показва, че общият обем на гъвкавите работни пространства се увеличава със 155 000 кв.м. Този ръст се равнява на 25 000 допълнителни работни места или 285 000 кв.м. новооткрити площи, които обаче се компенсират от 130 000 кв.м. закрити площи и още 23 000 кв.м. изоставени площи.

Том Слей, ръководител отдел "Консултации за гъвкави работни пространства", в Colliers EMEA, заявява: "Тъй като наемателите все повече се обръщат към гъвкавите решения в подкрепа на новите хибридни работни модели, доверието в сектора се завръща и операторите вече търсят възможности за разширяване. Няколко пазара отчитат нарастващи нива на заетост на гъвкавите работни пространства. Например Дъблин и Копенхаген съобщават, че търсенето е довело до нива на заетост, близки до капацитета."

В подкрепа на доклада Flexpansion 2021 са и резултатите от проучването на Colliers 2021 за гъвкавите работни пространства. Респондентите казват, че:

- 60% от операторите са по-склонни да навлязат на нови пазари през следващите 12 месеца;

- 67% от операторите е вероятно да се разширят спекулативно през следващите 12 месеца;

- 77% заявяват, че се наблюдава увеличение на търсенето на "нефиксирано работно място";

- 72% съобщават за увеличение на средния брой бюра на сключен договор.

istock
istock

Наблюдаваме значително увеличение на партньорствата между операторите, обусловено от апетита на инвеститорите да взаимодействат директно със сектора и специализираните оператори, за да предоставят по-добри условия на наемателите. Освен това наемодателите все по-често разработват свои собствени гъвкави продукти, предимно като реакция към наемателите, които търсят всеобхватни и гъвкави решения, докато се връщат на работа.

Собственици на сгради свалят наеми

В заключение Том Слей казва: "Тъй като много организации преосмислят стратегията си за работното място и възприемат хибридни модели на работа, търсенето на гъвкави пространства ще се увеличи, като сателитни офиси, отдалечени от централата, или в подкрепа на нови хибридни стратегии за работа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg