Още само 7 дни остават до крайния срок 15 януари, докогато ще могат да се подават заявления за субсидия за саниране по ОПРР (2007-2013), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Досега подадените по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ заявления за интерес и подкрепа са едва 428, сочи статистиката на строителното ведомство. 

Първоначално одобрение са получили 403. Едва 118 са етажните собствености, подали заявления за финансова помощ, и над 102 от тях са одобрени. Към първия работен на януари са били сключени 91 споразумения за финансова помощ, уточниха от МРРБ.

Интересът обаче остава малък

въпреки че първо пролетта на 2013 г. субсидията по проекта, финансиран по ОП „Регионално развитие”, бе вдигната от 50% на 75%, а преди края на миналата година и на 100%.

За безплатното саниране по ОПРР вече могат да кандидатстват собствениците на жилища от тухлени сгради, които са проектирани до 1999 г., откогато влиза в сила нова наредба, според която строежите трябва да отговарят на изисквания за по-добра енергийна ефективност. Другите 2 основни изисквания са кооперацията да е с поне 36 апартамента. Предишното условие за броя на жилищата позволяваше броят им да е 6 пъти по-малък.

Очакванията на строителното министерството са до края на проекта през есента да бъдат обновени между 100 и 120 сгради, което е почти 2 пъти по-малко, отколкото планираното преди когато се говореше за около 250 жилищни кооперации.

Вече са избрани строителните фирми за санирането за 5 от плановите райони на страната и град София. За Североизточен район процедурата за избор на изпълнители още не е приключила, уточниха от МРРБ.

Един от проблемите пред изпълнението на проекта са блокираните пари на сдруженията на собствениците в КТБ, на която й бе отнет лицензът. В опит да го разреши от МРРБ са изпратили 2 писма до квесторите за осигуряване на възможност хората да изтеглят своите средства от доверителните сметки.

Поради липсата на действия седмица преди края на миналата година министерството е поискало от Фонда за гарантиране на влоговете в банките да се намеси за разрешаване на възникналите проблеми и създаване на условия сдруженията на собствениците да могат да оперират със средствата си в най-кратки срокове.

Преди да бъде обявено, че субсидията ще стане 100%, МРРБ сключи меморандум с 10 търговски банки за съдействие за осигуряване на кредити, свързани със санирането по проекта на ОПРР. Това бе направено, защото в КТБ бяха блокирани парите на фонда, който трябваше да отпуска евтини кредити по проекта.