Имате сключен договор с арендатор на земеделска земя и искате да сключите споразумение за изменение на действащия договор или желаете да удължите срока на изтичащ, но действащ договор. Каква е процедурата? В такъв случай следва да подпишете aнекс към договора, посочва консултант Таня Китик.

Ако в договор за аренда, който сте сключили с арендатора (вие или някой друг от съсобствениците) е включена клауза, че без ваше писмено съгласие арендаторът може да преарендува земята на трети лица, то не е необходимо да подписвате споразумение нито с арендатора, нито с преарендатора.

Ако обаче в договора няма подобна клауза, или е посочено, че без ваше съгласие арендатора няма право да преарендува земята или части от нея, можете с анекс да дадете такова съгласие или да измените клаузата в договора.

Експертът пояснява, че в случай, в който арендатор преарендува имота или част от него на трето лице, то условията по преарендата са абсолютно същите като условията по основния договор за аренда. Не може срокът да е по-дълъг (но може да е по-кратък). Също така не може да се променя размерът на плащането или каквито и да било други условия.

При действащ договор за наем или аренда отношения може да имате само с наемателя/арендатора. Ако искате да сключвате договор с друго лице, то е необходимо да прекратите действащия договор и едва тогава да сключвате нов договор.

Няма как при действащ аренден договор да сключвате каквито и да било споразумения с трети лица, касаещи ползването на имота по време на действието на договора, без значение от причините. Можете да правите договорки с трети лица, които да влизат в действие едва след изтичане срока на действащия договор.

В случай че не разполагате с екземпляр от договора за аренда, можете да получите копие от Агенция по вписванията – Имотен регистър по местонахождение на имотите. От договора ще разберете кой го е сключил, за какъв срок, при какво арендно плащане и т.н.

Споразуменията за ползване на земеделските земи (по чл. 37в от ЗСПЗЗ) са особен вид документи и се сключват между ползвателите на имотите. Те са за срок от 1 стопанска година и с тях се цели насърчаване на уедрено ползване и създаване на масиви.

В тези споразумения могат да участват само ползватели на земеделски земи (наематели и/или арендатори). Собствениците могат да участват, само ако сами обработват земите си, уточнява Китик. Ако вече има действащ договор за аренда, собственикът няма как да участва в споразумение.

Анекс или допълнително споразумение при съществуващ договор се сключва, когато някои от уговорките в него се променят или пък договорът се допълва с нови уговорки, допълва адвокат Румена Симеонова. Най-често това се прави за срока (когато в първоначалния договор не е предвидено автоматично удължаване).

Допълнително споразумение принципно следва да сключите с арендатора, тъй като с него са договорните ви отношения. Ако обаче имате да договаряте нещо различно от уговореното в договора с преарендатора, няма пречка и с него да подпишете споразумение.

Не трябва да се бърка със споразумение за разпределение на ползването, подчертава юристът. Такова споразумение се сключва между съсобственици, не с арендатори.

Много внимавайте какво точно ще подпишете – т.е. дали съдържанието на документа ви устройва. Законът не предвижда прекратяване по ваше желание. Може да бъде предварително прекратен по взаимно съгласие или поради неплащане на рентата.

Вие сте страна по договора и може да получите копие от него от Агенция по вписванията, но всичко приложено при подписването му го няма там. Копие от договора трябва да се съхранява при първоначалния арендатор. Симеонова съветва, че е по-сигурно да го потърсите при него.

Вижте още: 

Подаване на декларация за земеделски земи 

Неплатени от предишния собственик задължения 

Близо 85% от хората в България живеят в собствено жилище