Стабилност на пазара на недвижими имоти и по-голяма прогнозируемост до края на годината очакват брокери на жилищни имоти.

Според тях се върви към стопиране на стихийните инвестиции, повече планиране от страна на купувачите и по-ниски обороти, които експертите отчитат като здравословни за пазара.

Активността на пазара на недвижими имоти през последните две години в последните месеци започва да се овладява. Нездравият инвестиционен порив при част от клиентите се обуздава, за сметка на здравия разум. И купувачи, и продавачи подхождат по-балансирано и с по-здрава преценка в решенията за поведението си на пазара, казва Изабела Клисарска, управител на една от големите брокерски компании.

Ателиетата стават жилища, предвиждат промени в наредба

"Надпревара за покупка на даден имот, изключително ограничено предлагане откъм качествени и стойностни имоти, за всеки от които да има повече от един потенциален интерес, необходимост от реакция в рамките на часове – това за мен са индикации за ненормално действащ пазар. Успокояването, което лека-полека започваме да усещаме, има потенциал да стабилизира всичко това, за да нямаме резки сътресения, каквито в не толкова далечното минало са се случвали."

istock
istock

Пазарът на жилищни имоти се стабилизира и след първоначалния стрес от войната в Украйна. Инвеститорите решиха проблема си с поскъпналите материали, някои - за сметка на ревизирани цени по вече сключени договори, други - с моментно оттегляне на новите оферти от пазара, с цел остойностяване на реалните разходи, но замразени обекти на етап строителство няма. Въпреки това, притеснени купувачи, залагайки "на сигурно", погледнаха отново към старото строителство:

Изабела Клисарска потвърждава интереса както към панелното строителство, така и към старото тухлено строителство. Сред предимствата тя открои площите и формата на помещенията.

Цените на къщите на село вървят нагоре

По-младите купувачи с добри доходи обаче търсят повече ново строителство, в по-напреднал етап или с рисковете преди завършването на грубия строеж.

Стойността на жилищата продължава да расте, въпреки новите тенденции и пресяването на необузданите инвеститори от купувачите в нужда.

istock
istock

С 15% е нараснала средната цена от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. За София средната цена за 2021 г. е 1500 евро на квадрат, докато към настоящия момент цената се покачва до 1600-1700 евро.

Какви са прогнозите за пазара на имоти и кредитирането у нас

Забавя се и темпът на ипотечно кредитиране, заради ръста на инфлацията и очакваното поскъпване на кредитите.

"Започват хората вече да преосмислят особено инвестиционните си намерения. Имаме включително купувачи, които след процес, тръгнал в посока покупка, започват да се преориентират временно към търсене под наем с оглед на несигурността, която те виждат в своите доходи като стойност на парите, които получават."

Клисарска прогнозира охлаждане на страстите на имотния пазар, което да не предизвика резки промени и катаклизми във функционирането му.

"Защото пазарът в последните две години не беше логичен."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg