На пазара на недвижимите имоти в България за последните 6 години номиналните цени растат с почти същите нива, както и в страните от ЕС.

Това каза Георги Купенов от "ЕРА Недвижими имоти" на конференция на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), с която организацията чества 30 години от своето създаване.

Средното реално повишение на цените на имотите в България, когато се извади факторът инфлация, за България е 3,8 на сто годишно при средно 4,06 на сто за ЕС.

Какво ще се случи с цените на имотите - два варианта

Страните с много по-голям ръст са Унгария, Португалия, Люксембург, Чехия и други държави, а България е на нивото на Испания, Малта, Швеция, Румъния. Практически в 19 страни от ЕС цените растат по- бързо от България, коментира експертът и добави, че страната ни е в последната група на ръст на цените.

istock
istock

Той напомни, че инфлацията винаги засилва влиянието на цените на пазара на имоти, както това се случи през кризата от 2008 и 2009 г., когато имаше рязък скок на цените, а после рязък спад. В момента инфлацията расте с по-високи темпове от цените на имотите, каза експертът и посочи това като възможност за инвестиции.

Купенов отбелязва, че съотношение между нашите цени и тези на развитите страни не отговаря на разликите в икономическото развитие, което означава, че цените на имотите в България все още са по-ниски, както това е и в Румъния. Той илюстрира мнението си с пример за Чехия, където БВП на глава от населението е 22 000 долара, а в България е около 10 000 долара, същевременно разликата в цените е около четири и половина пъти.

Според експерта ипотечното кредитиране при нас е по-ниско спрямо много страни в Европа, като страната ни е почти в края заедно с Унгария.

Имотите стават все по-недостъпни

В България хората предпочитат да купуват жилища със спестявания и не повече от 30-35 на сто от покупките за последните една-две години са с ползване на ипотечен кредит.

istock
istock

Субективното усещане за България от последните години е, че много се строи, коментира експертът, но сравнено с мащаба на страната ни и със завършените жилища на 1000 жители, по данни от 2020 г., ние сме много назад - 2,23 само са завършените жилища на 1000 души население. Същевременно България е водеща по отношение на степен на пренаселеност, като 40 процента от българите живеят в жилище, което не е достатъчно за броя на хората, които го обитават. Средният процент за ЕС е 17. По брой стаи на човек за България този показател е 1,3, а в ЕС - 1,7.

Цената на жилищата мина 1000 евро на квадрат не само в София

Инвестициите в недвижими имоти в България също са под средните за ЕС. С близки до нас резултати са Румъния, Словения, донякъде Гърция, като измерването е спрямо БВП. Затова експертът заключава, че няма основание да кажем, че в България се строи или инвестира много в жилища.

Изоставаме и по качество на живот в контекста на средния брой стаи на човек на пазара на имоти, въпреки че тенденцията през последните години е да растат тези показатели, като преди четири-пет години основно се търсеха двустайни жилища, а сега - тристайни, каза експерът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg