Много хора предприемат строеж на къща без да са се снабдили с необходимите документи. Строителството на еднофамилна сграда обикновено започва с виза, одобрени проекти и строителен надзор. И все пак може да липсва разрешение за строеж, ако няма подадена молба. Така се получава ситуация, в която къщата е заснета и на практика съществува, но все пак е незаконна.

Още по-неприятно е наследниците да разберат, че им е завещана такава незаконна къща. Дали може да се узакони подобна постройка или трябва да бъде съборена? Отговор дава консултант Петър Петров, който съветва да се отиде в отдел Незаконно строителство в общината, където са били заверени проектите, и да се опише подробно случая.

Трябва да се провери този, който е извършвал строителството (ако е имало надзор), какви документи е запазил. Има ли бележки или фактури за бетона и другите строителни материали, сертификати за материалите, и т.н. Необходимо е да се провери още дали е воден дневник на строителството и дали конструкторът е приемал отделните етапи на строителство.

Всичко това е много важно и донякъде смекчава вината, че е започнато строителство без разрешение за строеж, коментира експертът. Просто човек трябва да събере цялата налична документация, с която разполага, и да отиде в общината. Там най-добре ще го посъветват как да постъпи.

Когато кажете цялата истина, нещата се развиват благоприятно, уверява специалистът. Все пак може да се правят компромиси и ако са спазени строителните изисквания, срещу определена глоба къщата може да бъде узаконена. Консултантът споделя, че е имал подобни случаи в своята практика.

Много зависи на какъв етап от строителството е незаконната къща – завършена ли е, годна ли е за живеене, има ли покрив, плащани ли са данъци. Най-добре е да бъде наето правоспособно техническо лице– консултант, който да прегледа съществуващите документи и да даде професионален съвет. Той може да свърши цялата необходима работа.

Няма невъзможни неща. Все пак живеем в България – страната на неограничените абсурди, шегува се Петров. Това обаче в някои случаи има и своите добри страни. Когато човек знае пътечката, по която да мине, всичко е възможно. И не е задължително да е с много пари.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.