Между 8 и 12 млн. лева на месец биха били лихвите по новия облигационен заем. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при обсъждането на ратификацията на договора между България и три частни банки във връзка с емитирането на облигации до 950 000 000 евро.

Той обясни, че дългът трябва да се взима доста преди датата на погасяване на предишното рефинансиране, за да има достатъчно спокойствие на пазарите и за държавния бюджет, но и достатъчно близо до падежа на предишния дълг, за да не се плащат излишни лихви.

Лихвите по такъв заем биха били между 8 и 12 млн. лева за всеки месец предхождащ падежа, обясни Дянков. Затова решихме, че е най-добре да се почне през пролетта на тази година, добави той.

Министърът обясни, че 950 млн. евро е пълната сума, необходима за погасяване на първия транш на т. нар. дълг на Милен Велчев, през 2013 г., като с облигационния заем ще бъдат платени
главницата и последната лихва.

Вторият транш е в началото на 2015 г. и следващото правителство вероятно ще е в същата ситуация, смята Симеон Дянков.

Министърът отбеляза, че процедурата на предишната облигация, включително избора на банки, е преминала доста непрозрачно. Той обеща, че в момента на приключването на настоящата сделка ще донесе в канцеларията на парламента абсолютно цялата документация.