Около 1,5 млн. българи нямат банкови сметки и затова ще бъдат най-засегнати от планираното сваляне на прага на плащанията в брой до 1000 лв. Това каза за „Монитор“ финансовият експерт Румен Гълъбинов.

Той смята, че най-удачно би било таванът на кешовите разплащания да не бъде по-нисък от 3 хил. лв. и той да бъде въведен към 2020 г.

„По този начин няма да се затруднява малкият и семейният бизнес и хората от малките и отдалечени населени места в страната“, обяснява той.

„В Италия прагът е 3000 евро, а в Гърция - 1500, което е много повече, отколкото се планира да стане у нас. Затова не бива ние да минаваме тези граници“, добави той.

Според Десислава Николова, финансов експерт от сайта „Моите пари“, преди да се въведат ограничения, трябва да се проучи как те ще повлияят на потребителите.

„Не бива да забравяме, че в малките населени места няма банкови клонове, банкомати, магазините им са без постерминали и не може да се плаща с карта“, обясни тя и добави, че банките трябва да стимулират търговците да монтират пос-устройства.

Законопроектът на кабинета, внесен в НС, предвижда плащанията в кеш могат да бъдат ограничени до 1000 лева през 2019 г.

Ако промените бъдат приети от депутатите, още от 1 август всички плащания над 5 хил. ще стават само по банков път, вместо сегашните 10 хил. лв. От 1 януари 2018 г. пък прагът за кеша ще падне на 3 хил. лв.