Първа инвестиционна банка е отпуснала кредит в размер на 59 млн. евро на "Елтрейд къмпани" ЕООД, която купи "Кремиковци" АД.

Според банката, компанията ще има възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.

От Първа инвестиционна банка съобщават още, че "Кремиковци" АД е познат като клиент на банката от времето преди продажбата му на "Глобал Стийл Холдинг Лимитид" през 2005 година. Във връзка с това банката познава добре производствените активи на комбината и не e било трудно да направи оценката на рентабилността на проекта. Според банката, част от производствата в "Кремиковци" АД могат да бъдат пуснати в експлоатация с незначителни допълнителни инвестиции, което ще осигури работа за приблизително 1000 души.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария - действащо предприятие и ликвидация на активите. И в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта, се посочва в съобщението.