Българинът тегли средно по 5258 лв. кредит, за да си купи автомобил на старо, показва третото издание на обзора “Потребителският кредит на българина”, изготвен от компанията за потребителско кредитиране у нас “БНП Париба Лични финанси”.

За една година сумата се е увеличила с 10,1%, или 482 лева. Най-честата причина хората да вземат заем е рефинансиране на стари задължения. В периода май – ноември 2016 г. е отчетен ръст на средната сума от 1325 лв. и вече най-търсената сума достига 6650 лв.

“Наблюдаваме все по-голям интерес към потребителските кредити за обединяване на задължения за по-големи суми. Това показва, че хората се чувстват по-уверени по отношение на приходите си и че ще могат да обслужват кредитите си. Това може да се приеме като положителен знак, тъй като повече кредитиране ще доведе до ръст на потреблението, което е прогнозирано да бъде основен двигател за възстановяването на икономиката”, заяви Бруно Льору, изпълнителен директор на “БНП Париба Лични финанси”.

На второ място по търсене са кредитите за ремонт на дома, а средната сума се повишава и достига 4789 лева, което е със 733 лв. повече на годишна база.

Не са редки и случаите, в които хората кандидатстват за заеми за пари в брой (3426 лв.), лечение (2809 лв.), покупка на обзавеждане, почивки, ремонт на кола и други. Данните показват, че 69,3% от молбите за финансиране на покупка на употребяван автомобил са били подадени от мъже на възраст от 20 до 39 г.

Дамите най-често са кандидатствали за потребителски кредити за образование и лечение. Те са подали 66% от запитванията за обучение и 62% от молбите за медицински услуги. Най-висока е кредитната активност в регион София с 18,9% от всички молби за периода, отчитат от финансовата институция.

На второ място е Пловдив с 10,6% от запитванията. Следват Варна – 6,4%, Бургас – 4,2%, и т.н. Най-слабо активни са клиентите Търговище и Смолян с 1,2% и 1,1% от молбите за отпускане на потребителски кредит.

Българинът с 1,8 млрд. лв. бързи кредити

Общо 1,88 млрд. лв. бързи кредити са изтеглили домакинствата, показва статистиката на БНБ към края на септември. Това е с 261 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано.

Най- голям дял заемат потребителските, които възлизат на 1,683 млрд. лв.

Кредитите използвани за купуване на жилища, са в размер на 120.8 млн. лв., а тези за покриване на други нужди са на обща стойност 84,1 млн. лв., показват още данните на централната банка.

Заемите, отпуснати на фирми, са общо за 443 млн. лв. и се увеличават с 43,6 млн. лв. в сравнение със септември 2015г.

За една година необслужваните заеми намаляват с 51,1 млн. лв. и вече са 426,5 млн. лв.

Вижте още: 

Лош кредит – какво можем да спасим

Бакалаври на кредит, плащаме след завършването