УниКредит Булбанк получи приза "Банка на годината 2011" в България от международното списание The Banker, част от групата на Financial Times, съобщиха от Булбанк.

Най-престижната награда в банковия сектор беше връчена вчера вечерта на главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян и главния оперативен директор на банката Андреа Казини на официална церемония в Лондон. Ежегодните награди на The Banker са кулминацията на различните класации през годината по страни, като те са известни във финансовите среди и като "банковите Оскари".

"Призът за "Банка на годината 2011" в България е истинско признание за отличната работа на УниКредит Булбанк през годината и награда за служителите и клиентите на банката броени дни преди банкерския празник", коментира Левон Хампарцумян. Той допълни, че в предизвикателната икономическа обстановка, стратегията на УниКредит Булбанк има две основни цели – банката да продължи да подкрепя клиентите си като осигурява отлично обслужване и бърз отговор на нуждите им, и едновременно с това да се представя по-добре от пазара.

Хампарцумян определи като най-големият успех на УниКредит Булбанк това, че банката е успяла в последните години да опрости процедурите и да направи продуктите си близки до потребителите.

"Това позволи на банката, през годините, да запази лидерската си позиция по най-важните показатели като депозити, кредити, капитал, печалба и др.", посочи Хампарцумян.

Кризата в еврозоната и регулаторните реформи се превърнаха в сериозен тест за издръжливостта на банките. Наградите "Банка на годината" на The Banker отличават онези банки, които са се справили с предизвикателствата, демонстрирайки иновативност и икономическа ефективност, посочват в официалното си съобщение за обявяване на победителите от списанието.

Журито на The Banker отчита, че 2011 е била една от най-тежките години, които повечето банкери са преживявали, заради дълговата криза, съмненията около посоката на развитие на американската икономика и страховете за китайската банкова система.

"Въпреки всички спънки обаче, по-голяма част от кандидатстващите за отличието "Банка на годината" институции, са направили много повече от това просто да оцелеят. Те още веднъж са показали уменията си да са иновативни и да създават продукти, от които да печелят клиентите и икономиките, в които оперират", посочват от The Banker.

Кандидатите трябваше да предоставят данни за приходите, активите, Tier 1 капитала си и възвръщаемостта на капитала. Но добрите показатели, сами по себе си, не са били достатъчни. Журито на The Banker е търсило доказателства, че банките, избрани за победители в съответните държави наистина поставят стандартите в бранша – независимо дали използват нови технологии, показали са иновативност или са използвали разходно - ефективни начини за разширяване на бизнеса.

През тази година УниКредит Булбанк получи още много награди, които я отличават като най-добра финансова институция в България в различни категории. Финансовото издание emeafinance определи УниКредит Булбанк за най-добра банка в България в годишната си класация на финансовите институции Europe Banking Awards 2010. Освен това през тази година за шести пореден път УниКредит Булбанк беше определена за най-добра банка попечител в България за 2010. Банката беше отличена и от Дойче Банк за качество на международните плащания.