Всеки пети българин опразва до нула кредитната си карта и погасява само минималната вноска по задължението си. Това става ясно от проучване на финансовия портал “Моите пари”. При направената анкета 19% от препитаните 1083 потребители са обявили, че на месец плащат само минималната си вноска.

Резултатите показват, че 52% от сънародниците ни успяват да върнат цялата сума, която са изтеглили, в рамките на гратисния период. Близо 30 на сто от респондентите пък връщат само част от парите, т.е. малко над минималната вноска, определена от банката.

Най-голям процент от потребителите харчат над 500 лв. всеки месец от картата си, като лимитът на повечето нашенци е

между 1000 и 3000 лв.

На второ място с 31% се нареждат картите с таван до 1000 лв. 18 на сто от отговорилите пък могат да теглят суми от 3000 до 5000 лв.

„Използването на кредитните карти през годините плавно расте и навлизането им в ежедневието ни води до някои положителни тенденции. Продуктът става все по-познат, расте и лекотата, с която се използва“, заяви изпълнителният директор на портала Деян Василев.

Най-честите причини да притежаваме кредитна карта, споделени от половината от анкетираните, са удобството при плащането на стоки и услуги, както и бързият достъп до средства при нужда. Българинът най-често се разплаща с карта в супермаркети, бензиностанции и при онлайн покупки. 

„Увеличават се хората, които ползват кредитна карта и при пътуване в чужбина, тъй като тя е необходима при правене на резервации и вземане на коли под наем“, поясни Пенчо Савов, директор на дирекция „Банкови карти и електронно банкиране” в родна банка.

Освен традиционните обекти, в които най-често ни трябва кредитна карта, напоследък все повече хора се разплащат на кредит и в магазините за облекло, аптеки, ресторанти и книжарници.

Анализаторите отчитат, че 36% от анкетираните

ползват пластиките си от 1 до 5 пъти месечно

Повече от половината от отговорилите ползват подобни банкови продукти повече от 5 години.

„Важно е да се знае, че кредитната карта е голямо удобство, но ако не се следят разходите по нея и не се погасяват навреме задълженията, това ще е проблем, какъвто би имал всеки нередовен платец, ползващ средства на кредит“, съветват финансовите експерти.

Проучването показва още, че 34 на сто от потребителите или всеки трети българин не ползва кредитна карта, като 33% от тях отхвърлят възможността да се възползват в бъдеще. Основните причини за неползването на подобен продукт е нежеланието на хората да задлъжняват допълнително, както и високите лихви, които искат трезорите.