Около 20% от българите, взели бърз кредит, отделят над 500 лв. месечно за плащане на вноските, сочат данни на финансовия портал "Моите пари". 

За някои от длъжниците тази сума се получава като сбор от няколко кредита. Други 7% от клиентите на фирмите за лесни заеми вадят между 400 и 500 лв. от бюджета си за погашения. В същото време само 16% плащат под 100 лева месечни вноски. 

Около 1/3 от теглилите бърз заем се оказват "редовни клиенти" - имат или са изплатили повече от 5 заема за последната една година, показва още проучването. Не са рядкост случаите, в които длъжниците не са съобразили, че доходите им са толкова ниски, че не им позволяват да си обслужват задълженията. Така се стига до теглене на нов заем за погасяване на стария. 

По данни на Асоциация "Активни потребители" фирмите за бързи заеми не се притесняват от свръхзадлъжнялостта на клиентите си. Според председателя й Богомил Николов точно затова лихвите и наказателните такси в този сектор са толкова високи - за да покриват рисковете от невръщане на дългове. 

Оказва се още, че за българите цената на бързия заем е сред последните по важност при избор на оферта. Почти една трета от длъжниците казват, че от най-голямо значение за тях е бързата и лесна процедура за получаване на парите. 28% пък посочват, че са си харесали определена компания и не за първи път взимат заем от нея. 

За 15% най-важното при избора е да може да кандидатстват и да получат одобрение за заема "онлайн". А 4% избират "магазина" за бързи кредити по това да не придиря за доказване на доходи. Едва 3% от клиентите определят годишния процент на разходите - т.е. лихвите и таксите, като водещ фактор за избора на оферта.