Цената на годежния пръстен не трябва да надминава две месечни заплати, смятат 75% от българите.

Това показва анкета в социалните медии, инициирана от международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни, в която участват над 1500 души.

Допитването е проведено в навечерието на коледните и новогодишни празници – най-популярния период за предложения за брак в световен мащаб.

Според статистиката в 40% от случаите заветният въпрос се задава именно на Коледа, Бъдни вечер или в новогодишната нощ, като общият резултат измества в класацията дори най-романтичния ден – Свети Валентин.

“Нормата” от две месечни заплати като минимална цена за годежния пръстен е възприета в САЩ през миналия век и символизира готовността на мъжа да поеме отговорност за издръжката на бъдещото семейство.

В България обаче няма твърдо установена практика, показва анкетатa.

istock
istock

“Макар и непредставително, проучването ни показа, че за повечето българи цената на пръстена не е решаваща, а от значение са жестът и любовта, които стоят зад него.

В същото време обаче 87% процента от участниците в анкетата са категорични, че пръстенът е важен и държат на него.”, обясни Рабия Мула, посланик на Международната асоциация на индустрията за скъпоценни камъни (ICA).

Допитването показва още, че според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант. Това е и най-популярният скъпоценен камък за предложения в световен мащаб.

Опитът на международните бижутери у нас през последните две години сочи същото – най-търсени са годежните пръстени с един или повече диаманти, от бяло злато и цена до 3000 лева.

Най-скъпият годежен пръстен, закупен в бутик, е от бяло злато с танзанит и диаманти на цена около 19 000 лева.

“Диамантите са предпочитани не само заради символиката и установения тренд, но и защото са устойчиви и неутрални, комбинират се лесно с други бижута, което ги прави подходящи за носене всеки ден.”, обяснява Рабия Мула.

istock
istock

“Ако обаче се търси уникално бижу, което да се предава от поколение на поколение, комбинацията с цветни скъпоценни камъни е по-подходяща. Това често е и по-добрата алтернативна от инвестиционна гледна точка – има модерни и не толкова скъпи варианти като аквамарин и розовия морганит, както и много редки камъни като танзанита, чиято цена ще расте в бъдеще.”, допълва тя.

Добър пример за това според експертите e пръстенът с 12-каратов сапфир и 14 диаманта, с който принц Уилям предлага брак на Кейт Мидълтън и който преди това принцеса Даяна сама избира за своя годеж.

Има и случаи, в които българските звезди също залагат на различното – Дани и Алекс Петканови се сгодяват в къщата на Big Brother с пръстен с танзанит и диаманти. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg