Повече от една трета (35%) от руснаците смятат, че размерът на справедливия минимален доход за работещ човек трябва да бъде над 50 000 рубли (около 1400 лв.).

До този извод са достигнали руски експерти въз основа на резултатите от проучването "Социалното неравенство в съвременното руско общество и начините за неговото преодоляване", съобщават руските медии.

Колко руснаци имат пари само за храна и дрехи

Около 31 на сто от анкетираните са определили за справедлив доход сумата в диапазона между 40 и 50 000 рубли, 20 на сто - 30-40 хил. рубли, 10% - 21-30 хил. рубли.
 
Най-често руските граждани, както е показало проучването, се сблъскват с неравенство и несправедливост заради различията в доходите, като тази опция е била избрана от 60 на сто от анкетираните.

49 на сто са изтъкнали достъпа до качествени медицински услуги, а 38% са посочили териториалното неравенство.

istock
istock

В същото време само 8 на сто от респондентите виждат неравенство в достъпа до културни блага, а 11% отбелязват достъпа до благоприятна околна среда.

13 на сто от анкетираните са оплакали от невъзможността да се осигури личната им безопасност и безопасността на близките им.
 
97% от участвалите в проучването свързват основните надежди за намаляване на неравенството в обществото с допълнителни усилия на държавата.

91% смятат, че това ще бъде улеснено от намаляване на "демонстративното потребление", 80% са гласували за социалната отговорност на бизнеса, 71% за ролята на нестопанските организации и активисти.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg