Обявите в Airbnb вече са толкова популярни, че едва ли има човек, който да не е чувал за тях.

Всичко започва през 2007 г., когато Брайън Чески и Джо Гебия решават да отдадат част от своя тавански апартамент под наем, откъдето и тръгва идеята.

Причината е, че през същата тази година в Сан Франциско се провежда годишна конференция на Американското общество по индустриален дизайн.

Всички хотели в града са заети и двамата младежи решават, че ще приютят хора в дома си. За да освободят място, те спят на надуваеми дюшеци, откъдето идва и името на сайта - „Air Bed and Breakfast“, разказва CNBC.
 
В момента в сайта на платформата за отдаване под наем има над 7 млн. места за настаняване, а приблизително по 2 млн. души всяка вечер преспиват в имот от Airbnb.

Ето обаче кои са били най-търсените имоти в Airbnb през последното десетилетие.
 
2019: Модерна плажна къща в Санта Катарина, Бразилия
 
Брой търсения: 275 862 пъти

 
Тази къща се намира точно на плажа и има четири спални. Тя оглавява класацията за най-търсения имот за изминалата година в платформата. Къщата предлага частен плаж, панорамна гледка към морето, градинар и иконом – за по-малко от 100 долара на човек на вечер.

istock
istock

2018: Вековна пещера в Санторини, Гърция
 
Брой търсения: 254 773 пъти
 

Пещерата на Хектор е единствената пещера, която е част от списъка на Airbnb за най-желаните имоти през последните 10 г. Пещерата е издълбана в скалата, където се намира преди около 250 години и първоначално се е използвала за винарска избра. Тя е доста малка, но това се компенсира с местоположение и декор.
 
Имотът е подходящ за петима души, има таванско помещение и малък басейн, който може да се използва от април до ноември.

Ще откаже ли държавата собственици да отдават жилища и стаи за гости през нета
 

2017: Една от най-модерните къщи в Пукет, Тайланд
 
Брой търсения: 204 110 пъти
 

Тези, които искат да се насладят на тихата страна на най-големия остров в Тайланд, определено ще харесат тази модерна и бюджетна къща с една спалня. Наемът за една нощ е около 72 долара. Освен всичко друго този имот предлага два вида изглед – към планината и към океана. И има всички удобства- телевизор, огромна вана, басейн, камина, и кухненски бокс с четири места.
 
2015: Къща на дърво в Бали, Индонезия
 
Брой търсения: 271 887 пъти
 

Тази толкова старата, но изключително красива къща попада в списъка на Airbnb за „рядка находка“, което означава, че имотът през почти цялата година е резервиран. Къщата е на два етажа и въпреки че е на дърво, тя предлага удобствата като на обикновена такава.
 
2014: Вила под формата на гъба на остров Майн, Канада
 
Брой търсения: 152 918 пъти
 

Тази къща е част от програмата на Airbnb Plus, която стартира през 2018 г. В този списък попадат само имоти, които предлагат изключително високо качество, комфорт и стил. Интериорът на тази къща е толкова интересен и необикновен, колкото и екстериоръзт.
 

casa caracol
casa caracol

2013: Къща под формата на раковина в Исла Мухерес, Мексико
 
Брой търсения 235 803 пъти

 
Световно известната Seashell House се състои от две черупки, тоест къщата е разделена на две части и всяка от тях си има самостоятелна баня и спалня. Къщата е разположена на едно от най-тихите места, островът Исла Мухерес, Мексико.
 
2012: Сглобяема къща в Пионертаун, Калифорния
 
Брой търсения: 98 796 пъти

 
Тази къща е сглобяема и оставя минимален отпечатък върху околната среда. В къщата няма телевизия, нито интернет. Пионертаун, Калифорния, където е разположена къщата, е неприсъединена общност от района на басейна Моронго във високата пустиня на Сан Бернардино.
 
2011: Реставрирана селска къща в Тоскана, Италия
 
Брой търсения: 3 686 пъти

 
След като украси страниците на Vogue, Harper’s Bazaar и Condé Nast Traveller, тази реставрирана селска къща от 17 век има седем спални, басейн със солена вода, две пещи за пица с дърва и 45 декара градини, където има множество дървета и дори маслинова горичка. В къщата на разположение е местният готвач Мария, която приготвя традиционни италиански ястия със зеленчуци от градината и може да ви проведе майсторски клас по готвене, при желание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg