Експертите от Verivox със своя iPhone Index изчисляват за колко дни хората в 34 европейски държави могат да изкарат достатъчно пари, за да си купят най-новия смартфон с марката Apple.

За целта те са проучили цените на iPhone 12 с 64 GB място за съхранение. В случай че моделът не е бил наличен, под внимание се взима iPhone 11 с 64 GB.

Пари за най-много нови телефони от марката месечно могат да изкарат жителите на Лихтенщайн. Благодарение на високите си доходи те могат да си позволят покупката на 9 смартфона на Apple с една заплата. Или иначе казано – на всеки три дни успяват да изкарат по един iPhone.

В Топ 10 влизат Швейцария (4 дни), Норвегия и Люксембург (5 дни), Ирландия и Дания с малко под пет дни, а Германия, Нидерландия, Швеция и Австрия – средно около осем дни.

На другия край на класацията са молдовците, които трябва да работят 85 дни, за да изкарат пари за един смартфон. В Република Северна Македония са им нужни 76.

В България това се случва средно за 41 дни, сочи индексът. Страната ни попада в групата на тези, в които на хората не им стига една месечна заплата за това. Заедно с нас са и Русия, Турция и Черна Гора.

В съседна Румъния са нужни 24 дни, а в Гърция – 20.

istock
istock

Изчисленията се правят като месечният брутен национален доход на глава от населението се раздели на покупната цена на iPhone. Разходите за живот не са включени. Стойностите на различните валути са преобразувани в щатски долари или евро (курс към 30 октомври 2020 г.). Средностатистическият немец трябва да работи осем дни, за да си купи телефона, а обикновен гражданин на Молдова - цели 85 дни.

Какви сметки за ток плащат в различните държави в Европа

Македонците обаче трябва да се трудят здраво за такава придобивка - цели 76 дни. В богатия Лихтенщайн заплатите са такива, че са достатъчни само 3 дни труд.

Проучването на Verivox дава и друга любопитна информация -  айфоните често се оказват и номинално по-скъпи в по-бедните държави.

istock
istock

Например в Германия iPhone 12 струва около 900 евро, докато в Гърция и Унгария цената му надхвърля 950 евро, а  в Северна Македония отива и над 1000 евро. Авторите на изследването посочват, че ценовите вариации се дължат на различните данъци и такси.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg