7 на сто от заплатата на българите отива за покриване на сметката за ток. Това показва анализ на SaveOnEnergy по данни от Евростат и Odysee Mure.

Българските домакинства плащат средно 306 евро на година за електроенергия, което е около 25,50 евро всеки месец. У нас единичната цена на електроенергията е най-ниската в Европа - 0,096 евро за киловатчас, но пък  и заплатите ни са най-ниските в ЕС.

През 2019 година средната годишна заплата в България e 4 224 евро. След нас се нарежда Унгария със годишни сметки от 370 евро за ток, което е около 30,83 евро на месец.

На обратния полюс е Норвегия. Домакинствата плащат 2 467 евро на година за електроенергия, или почти 206 евро всеки месец. Всъщност страната е и с най-голямо потребление на електроенергия в Европа - малко над 14 хил. киловатчаса годишно.

На второ място се нарежда Швеция с годишни сметки от 1 767 евро за електроенергия, което е около 147 евро на месец. В Кипър също се плаща доста за ток - 1 563 евро на година. Домакинствата потребяват наполовина по-малко от норвежките, а единичната им цена е около 0,224 евро за киловатчас.

istock
istock

Най-скъпо спрямо заплатата излиза електроенергията в Португалия – жителите й отделят близо 10 на сто от дохода си за да си платят сметката. Средната годишна заплата в Португалия е около 10 хил. евро, а годишните сметки за електроенергия достигат 989 евро.

Колко ще скочи сметката за отопление заради работата от вкъщи

Най-малко средства от заплатата си за покриване на сметките за ток отделят в Люксембург. Доходите там са най-високите в ЕС и домакинствата отделят едва 2,1% от годишната си заплата за електроенергия. На второ място се нарежда Нидерландия, където 2,9% от годишната заплата в страната отива за покриване на сметките за електроенергия.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg