Доскоро Швейцария служеше за пример по отношение на предоставянето на кредити и програми за подпомагане на предприемачите по време на епидемията от коронавирус.

През март на предприятията в страната бяха разпределени 15 милиарда франка.

Заявленията могат да бъдат попълнени и обработени лесно и без допълнителни бюрократични усложнения. Благодарение на добре изградената банкова мрежа в страната и тесните контакти с малки и средни предприятия, получаването на кредити става много лесно.

Кои фирми имат право на безвъзмездна помощ до 10 000 лева

По данни на „Бернер Цайтунг” част от предприемачите предпочитат да използват предоставените им от държавата корона-кредити за рефинансиране на заеми за луксозните си автомобили, отколкото за целево финансиране на дейности по време на кризата.

istock
istock

Много предприемачи, особено в областта на строителството, недвижимите имоти и финансовия сектор, още в началото на кризата са заложили скъпите си возила, за да се справят с възникналите финансови затруднения.

Служител на заложна къща за автомобили е споделил пред изданието, че има подозрително много взети обратно леки автомобили.

Откакто са отпуснали помощите във връзка с пандемията, много луксозни коли, собственост на предприятия, се откупуват обратно. Той дава за пример заложено наскоро Ferrari-Testarossa, което много скоро е било откупено обратно, вероятно благодарение на държавните кредити, отпуснати заради коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg