Управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева попада за поредна година сред 100-те най-влиятелни жени в света на списание "Форбс".

"За мен е чест да бъда включена в тазгодишния списък на "Форбс" на 100-те най-влиятелни жени", написа в свой туит Георгиева, като подчерта, че е "вдъхновена да бъда сред толкова много прекрасни и силни жени".

Кристалина Георгиева: Следващата година вероятно ще бъде още по-трудна

Начело на класацията на най-влиятелните дами в света тази година е председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е отличена заради лидерството й по време на войната в Украйна, както и през пандемията от коронавирус. Нейното влияние е уникално - никой друг в списъка не формира политика от името на 450 милиона души, изтъкват авторите на класацията.

На второ място сред 100-те най-влиятелни жени за 2022 г. е друга дама от Европа - председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Кристин Лагард
Кристин Лагард

Третото място е за американския вицепрезидент Камала Харис.

Сред 10-те най-влиятелни дами в света тази година фигурират имената на Мелинда Гейтс, бившата жена на съоснователя на "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс, Джорджа Мелони, новият премиер на Италия, и ръководителката на "Дженерал Моторс" (General Motors) Мари Бара.

Представител на обществените активисти в тазгодишния списък е младата кюрдка Джина Махса Амини, която беше убита заради отказа си да носи хиджаб през септември, което доведе до масови размирици в Иран.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg