Сезонът на почивките и пътешествията започна. А и да бъдем честни, той отдавна е целогодишна практика. И за поредна година ще пропуснете пътуването до Париж или разходката с гондола във Венеция, за които мечтаете от толкова време. Или пък любимата ви група обявява прощално турне, а най-близкият удобен концерт е на 1500 километра и на 1500 лева за път, нощувки и билет за събитието.

Искате да се запишете на новия курс и да повишите квалификацията си или просто да зарадвате семейството точно сега с нова вещ за дома. Колата пак угасва в нищото. А телефона буквално трябва да го държите на кабел постоянно, за да можете да проведете два нормални разговора, без да му падне батерията.

Почти всеки от нас е изпадал в ситуация, изискваща непланирано влагане на средства. И знаем отлично колко стресиращо може да бъде, ако в конкретния случай те не са на една ръка разстояние, а се налага тепърва да се събират и отделят.
 
Има няколко много важни, а и лесни възможности да не се оставяме на случайността при внезапна нужда. Нито да отлагаме нови преживявания, а да се впускаме в тях, когато можем да им посветим най-ценния си ресурс – време.

iStock/Getty Images

 
Месечно бюджетиране. Направете си бюджет за месеца, като внимателно прецизирате и проследите ежемесечните си разходи. Добавете и лека буферна сума, а след това се придържайте към този бюджет и се опитвайте да не излизате от рамките му. Останалите пари от месечните приходи използвайте за нещата, които са спешни, отлагате или просто за „глезотийки”. И да, може да се поглезите и с бленувано пътуване след само няколко месеца.
 
Лични спестявания. Отделяйте 10% от месечната си заплата. В някои месеци това може да е по-неусетно, отколкото в други, но придържайки се и към адекватно месечно бюджетиране бързо ще успеете да спестите парите за важни покупки, инвестиции или ваканции. Опитайте и дори за една година ще усетите удобството от спестените средства.

iStock/Getty Images

При нужда от бърза покупка или влагане в услуга, както и за пътуване, за което не сте отделяли по различни причини, лесно, удобно и напълно прозрачно е ползването на услугата предварително одобрен лимит. Тук ще отделим малко повече внимание, тъй като тя е още нова, но вече се прилага успешно и стотици клиенти дават позитивни отзиви за нея.

Предварително одобреният лимит, какъвто предлага финтех компанията “IuteCredit” чрез приложението MyIute, ви дава възможност да знаете във всеки един момент с какъв кредитен лимит бихте могли да разполагате, без обаче да ползвате задължително сумата. Като изтеглите приложението MyIute бързо и лесно ще установите какъв е лимитът, който ви предлага „IuteCredit“.

И толкова – не се ангажирате нито с покупка, нито плащания. А впоследствие сами можете да определите кога, дали и колко пари в рамките на лимита да ползвате. И то по всяко време на денонощието, седем дни в седмицата. Тоест, имате достъп до средства моментално при нужда или желание, след като сте проверили и получили информация за кредитния си лимит дълго, преди да посегнете към него. Без излишна документация, срещи с консултанти и без да се налага да кандидатствате за кредит всеки път. Това е особено удобно и дава свобода и гъвкавост в случаи на неочаквани разходи и нужди.

Главният търговски директор на компанията Росен Антов споделя, че „асоциативно клиентите позиционират „IuteCredit” България и финансовите ни продукти по-близо до банките, отколкото до бързите кредити. Над 50% от нашите клиенти са банкови клиенти, които предпочитат удобството, практичността и бързината, когато имат нужда от финансиране. Те са търсещи и сравняващи условията на пазара и нашата прозрачност им помага при вземането на решение.” 
 
С този тип услуга дори и чисто информативно можете да проверите с какъв кредитен лимит можете да разполагате в случай на нужда от спешно финансиране на нормална цена или просто когато искате да не използвате спестяванията си. А ние ви пожелаваме да управлявате личния си бюджет отговорно, но и винаги да имате под ръка резервна опция.