Новият лот на автомагистрала „Струма“ изцяло разбива стереотипа за пътна отсечка в България и разкрива нови хоризонти за развитие на транспортния и туристическия бранш чрез съвременни технологии за безопасност, изградени с помощта на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.
 
В пълна услуга на бизнеса в отсечката са осигурени приветливи зони за отдих, които предвид задължителните почивки за професионалните шофьори, са важен фактор тежкотоварният трафик да предпочете България за маршрутите си.

„Шофьорите ползват паркинга, могат да се изкъпят и обръснат, има винаги топла вода и винаги е топло. Смятам, че това е плюс като цяло за бизнеса“, обяснява Ива Димитрова, директор на фирмата, поддържаща паркингите на АМ „Струма“.
 
„Паркингът е хубав. Има тоалетна, чисто е, хубаво е“, споделя и сърбинът Сладжан Станойкович, шофьор на тежкотоварен камион. Българският му колега Димитър Цеков допълва, че благодарение на новите паркинги има къде да спре и да направи пауза, и да спи спокойно.

 
с
Министерство на транспорта и съобщенията

 Зоните за отдих са възможност и за хилядите автобуси, пътуващи от и за Гърция, също да има къде да спират за пауза, а това носи добавена стойност на услугата, която родните туроператори предлагат.
 
„Изключително важно и необходимо за всички, които пътуват с автобуси. Същото се отнася и за индивидуалните туристи, пътуващи със собствен транспорт“, коментира нововъведенията и Здравка Чимева, представител на туроператорска фирма.
 
На АМ „Струма“ са изградени интелигентни системи за известяване, като цялата информация се свежда до шофьорите във вид на предупреждения на специални табла.
 
„Предупреждаваме за абсолютно всички видове сценарии – мъгла, силен страничен вятър, дъжд, обилен снеговалеж“, обяснява Иван Кунев от Областно пътно управление Благоевград.

За шофьорите това е изключително ценно – така всеки може да се ориентира и ако има мъгла на пътя например, да организира времето си така, че да пристигне навреме.

Министерство на транспорта и съобщенията

Със средства от Европейския съюз и тунел „Железница“ по АМ „Струма“ - най-дългият тунел в България, ще разполага с най-модерните системи за сигурност и реакция при аварии, но и с нещо много повече – хеликоптерна площадка от южната страна на съоръжението, която ще гарантира намесата на въздушна линейка в случай на необходимост.

д
Министерство на транспорта и съобщенията