Нови фалшиви имейли се разпространяват от името на Националната агенция за приходите, предупреждават от пресцентъра на агенцията.

Писмата съдържат информация за възстановяване на данък в размер на 210 лв. и приканват получателите им да отворят  линк, за да "попълнят начина на плащане".

Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи /без редакция/:
 
"национална агенция за приходите на българия
 
Получихте 210 лв. Възстановяване на данък
 
попълнете начина си на плащане /линк /
 
Този процес може да отнеме 5-10 дни. Моля, щракнете върху връзката по-долу и изберете начина си на плащане на възстановяване."

 
От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.
 

istock
istock

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. В никакъв случай не кликвайте върху линка. Ако вече сте го направили, сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист, съветват от НАП.

Внимание: Измамна игра в мрежата от името на "Български пощи"

Електронно писмо с подобно съдържание бе разпространено и в дните около празници. Тогава подателят използва адрес: admin@royapay.ir., а сега -  g_genchev@abv.bg.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg