На най-недостъпния жилищен пазар в света едно на всеки осем продадени жилища е "наноапартамент", термин за малко жилище в Хонконг, предава Bloomberg.

Рекордните 13% от продадените апартаменти през 2019 г. са били с площ под 24 кв. м, или по-малки от две паркоместа, сочи доклад на Liber Research Community, публикуван в понеделник. Малките апартаменти са съставлявали едва 0,2% от общите продажби през 2010 г.

Космическите цени на жилищата в Хонконг затрудняват младите хора да навлязат на имотния пазар. Достъпността на имотите в града е най-ниската в света, изпреварвайки други горещи жилищни пазари като Ванкувър, Сидни и Лос Анджелис.

През последните години предприемачите предлагат по-малки жилища на купувачите, за да могат да си ги позволят. Въпреки че цената дори на малките апартаменти надхвърля 5 млн. хонконгски долара (645 хил. щатски долара), те едва покриват основни необходимости.

Сред 8550-те наноапартамента, изследвани от Liber Research между 2010 и 2019 г., 85 на сто нямат отделна баня, а 70% нямат прозорец в тоалетната. Почти всички имат отворена кухня.

istock
istock

Тясната жилищна площ отдавна е проблем в Хонконг. Хората с ниски доходи прибягват до т. нар. жилища-ковчези, в които на практика има място само за едно легло. Някои хора, които не могат да си позволят да плащат наем за жилище, но предпочитат по-големи площи, живеят незаконно в индустриални сгради или жилища-контейнери. Henderson Land Development е най-големият продавач на наноапартаменти с една трета от продажбите през периода, сочи докладът.

Продават къща от 7 квадрата за 77 777 евро

Макар че икономиката на града е под натиск по време на пандемията, а безработицата достигна 15-годишен връх, имотният пазар остава устойчив. Цените на жилищата са намалели само с 1% през 2020 г., сочат данни на компанията Centaline.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg