Турското правителство понижи таксите и комисионите, които банките могат да взимат от клиентите си.

Новината бе обявена от турската централна банка и от банковия регулатор в югоизточната ни съседка, пише Reuters.
 
Според новите регулации на турската Агенция по банкови регулации и надзор, публикувани в Държавния вестник на страната, отпадат и банковите комисиони, които частните клиенти плащат за откриване и управление на сметки.
 

Максималната такса за електронен превод на пари през банкомат е фиксирана на 2 лири, докато допреди тя бе 17 лири.

Налогът за такава операция през банкомат на банка, различна от тази, където е сметката на потребителя, пък се понижава от 67 на 5 лири.
 
Обявените мерки ще понижат от 20 на 16 броя на различните такси, с които банките могат да таксуват корпоративните си клиенти.

istock
istock

Турският финансов министър Берат Албайрак обяви, че също така ще бъде понижена горната граница на таксата, която банките начисляват на клиентите си за превод на пари по електронен път – от 850 на 100 турски лири.
 
„С всяка стъпка, която предприемаме, ние продължаваме да приоритизираме защитата на интересите на нашите граждани и понижаването на техните разходи“, написа Албайрак в Twitter.

Как ще ни вземат данък, ако почиваме в Турция

Отделно от турската централна банка обявиха, че броят на таксите, които банките могат да начисляват на своите частни клиенти за различните си продукти и услуги, се понижава от 2400 на 51.

Въпросните комисиони се плащат за четири категории продукти и услуги – кредити, търговия с чужбина, управление на средствата и средства за разплащане.
 

Турция вдига минималната заплата с 26%
economic.bg

От централната банка обясняват, че пониженията са предизвикани от голям ръст на потребителските оплаквания, които са се увеличили заради отслабването на турската лира спрямо долара и еврото.

Според изявлението на регулатора при сегашните договорености, комисионите са далеч от средното международно равнище и могат да доведат до прекомерно високо таксуване на клиентите. Понижените ставки влизат в сила от 1 март тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg