Сингапур, Хонконг и Осака са трите най-скъпи града за живеене в света, показва  проучване на The Economist Intelligence Unit : Worldwide Cost of Living 2020. На четвърто място е Ню Йорк, следван от Париж и Цюрих.

Изследването сравнява 400 цени и 160 продукта и услуги в области като храна, напитки, дрехи, стоки за дома, лично ползване, наем на жилища, транспорт, сметки за комунални услуги, частни училища, помощ в домакинството, почивка и свободно време.

В него влиза дори цената на мъжки костюм от две части и дамско подстригване.

В Ню Йорк например средната цена на костюм е над 3000 долара, в Париж и Хонконг – около 1700 долара, в Цюрих около 690 долара, а в Женева – 506 долара.

Дамите пък трябва да платят за подстригване близо 200 долара в Лос Анджелис и Ню Йорк, докато в Париж ще им струва средно 125 долара, а в Осака – едва 55 долара. Около 100 долара е цената на услугата в Сингапур, Хонконг, Тел Авив и Женева.

istock
istock

От Близкия Изток Тел Авив се качва от 10 на 7 място в класацията.

Скромното вътрешно търсене и ниските глобални цени на енергоносителите запазват ниска инфлацията в Европа и затова градовете на Стария континент остават на своите позиции с изключение на Москва, Санкт Петербург, Киев и Истанбул.

Животът в Женева е относително поевтинял и градът е слязъл от 5 на 10 място. По-силният долар е причина всички участващи в класация 16 градове в САЩ да поскъпнат.

Вижте в кои градове у нас дават най-високи заплати

Сред градовете, където цената на живот е нараснала, са Москва и Киев - до 86 позиция, Истанбул - 96 място. Поевтинял е животът в София - от 90 на 106 позиция, Белград - от 92 на 102, Рим - от 32 на 43 място.

Цената на живота в Ню Йорк е приета за база от 100% в изследването.

В последното проучване всички участващи градове отбелязват средно поевтиняване от 4% в резултат на монетарните политики в света, търговската война САЩ - Китай и силната американска икономика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg