Германското правителство реши вчера да въведе минимална пенсия за старост за най-бедните - въпрос, който дълго време заплашваше бъдещето на коалицията на канцлера Ангела Меркел между консерваторите и социалдемократите, предаде "Франс прес".

От следващата година около 1.3 милиона пенсионери с най-ниските пенсии ще получават добавка. Тази мярка ще струва 1.3 милиарда годишно според проектозакона, приет от правителството.

Министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, който е инициатор на проекта, заяви, че въвеждането на тази минимална пенсия ще допринесе за по-голяма социална справедливост в страната.

От тази мярка ще се възползват най-вече жените, които са около 70 процента от тези, които ще се възползват от увеличението, най-вече в сектора на нископлатените услуги.

iStock
iStock

Минималната пенсия ще облагодетелства преди всичко Източна Германия, бившата комунистическа ГДР, където средната покупателна способност на населението продължава да е по-ниска от тази в Западна Германия.

Според министерството на труда пенсията на една фризьорка, която 40 години е плащала вноски за пенсия на равнище минимална заплата, ще се увеличи от 512 евро в момента до 960 евро месечно.

30% от нашите пенсионери са изложени на риск от бедност

Консерваторите на Ангела Меркел дълго време блокираха тази реформа, която социалдемократите бяха издигнали като приоритет на мандата си. Те стигнаха дори до заплахи за напускане на коалицията миналата година, ако не бъде постигнато споразумение.

Накрая двата лагера се споразумяха минималната пенсия да зависи от равнището на доходите на съответните хора.

iStock
iStock

Добавката ще се изплаща в пълен размер на пенсионерите, които са плащали пенсионни вноски най-малко 33 години и получават пенсия, която не надвишава 1250 евро за един човек и 1950 евро за двойка.

Идеята за реформата се е родила от констатацията, че някои бедни пенсионери в Германия са се оказали в крайна сметка с пенсия, която е под или се равнява на социална помощ, въпреки че са работили цял живот.

Синдикатите и благотворителните асоциации приветстваха жеста, но го оцениха като недостатъчен.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg