Монета с лика на Едуард VIII се превърна в първата британска монета, закупена за 1 милион лири, съобщи Би Би Си.

Новият собственик, частен колекционер, описа шанса да я купи и да я върне от САЩ във Великобритания като „възможност, случваща се веднъж в живота“.

Монетата е част от пробен комплект от шест монети, който никога не е пуснат в масово производство поради абдикацията на Едуард през декември 1936 г.

Тя има номинална стойност от £ 1, но сега е най-ценната монета във Великобритания.

Ликът на суверена е отпечатан върху 22 - каратово злато и никога не е била в обръщение. Тя е с диаметър едва 22 мм и тежи 7,98 грама, което я прави по-малка и по-лека от монетата от една лира.

Пробутват ни фалшиви банкноти от 20 лева

Обратната страна на монетата е проектирана от Бенедето Пистручи


Проектът на комплекта от шест монети е изработен през януари 1937 г., но предишния месец кралят абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Така прототипите са останали скрити от общественото внимание за десетилетия. Едуард, който стана херцог на Уиндзор си поискал комплекта монети, но получил отказ от брат си Джордж VI.

Сега четири монети от комплекта са в музеи и институции, а са в частни ръце.

Повредена банкнота или монета - къде мога да заменя?

Най-новият собственик, който пожела да остане анонимен, заяви: „Когато се появи възможността, почувствах, че не мога да я откажа. Това беше шанс, който идва веднъж в живота. Наясно съм, че [1 милион британски лири] са много пари за монета, но ако не я бях купил сега, нямаше да получа втори шанс”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg