Все повече млади българи, които учат или работят в чужбина с години, в някакъв етап от живота си решават да се върнат в родината. Това може да бъде подтикнато от лични или професионални мотиви, но по-важното е, че тенденцията се запазва.

По данни на Националния статистически институт, публикувани в края на 2023 г., за последните 40 години у нас са се завърнали над 314 000 или 88,7% от живелите зад граница.

Най-много българи са се върнали от Обединеното кралство, Германия, Испания и Гърция. Най-голям е потокът на завърналите се в страната през 2020 и 2021 г. – общо 49 377 души.

И като всички млади хора и работещите в чужбина, избрали да се завърнат в България, се изправят пред едно от най-важните предизвикателства в живота на човек – покупката на собствено жилище.

iStock/Getty Images


Сред безспорните предимства на това да притежаваш свой имот у нас е фактът, че има по-добри условия за финансиране на подобна инвестиция.

Нека разгледаме и други предимства на покупката на имот в България:

- Близост до близките и семейството, което е от съществено значение;
- По-добри условия за финансиране на жилище;
- Сигурността и стабилност, което дава притежаването на собствено жилище;
- Повече лично пространство и независимост от наемодатели и наеми.

Освен това решението е по-далновидно от това да плащаш наем, а и ти дава повече сигурност, по-голяма стабилност и самостоятелност. Много от хората, които купуват свой дом, го правят и като вид умна и дългосрочна инвестиция в полза на децата си.

А сега да си млад специалист, да работиш в чужбина и да се сдобиеш с жилище в България е лесно и достъпно. В помощ на планиращите такова вложение идва платформата на Банка ДСК dskhome. В платформата ще откриете „Наръчник на новодомеца”, който помага на търсещите нов дом да преминат през всички стъпки от процеса лесно и бързо.

iStock/Getty Images

На dskhome.bg може и да обявите имот, който вече притежавате, за продажба, без да плащате такси за посредници. Така контролирате изцяло процеса на продажба: от определянето на цената до преговорите с потенциални купувачи. Имате и широк достъп до потенциални купувачи.

Дигиталната платформа дава възможност и да си запишете час за консултация с финансов експерт, който също би могъл да ви помогне за избора и покупката на бъдещия ви дом.

Сайтът предлага и система, чрез която да разберете какво жилище може да си позволите. Според зададени от вас месечна вноска, самоучастие, лихвен процент и срок на изплащане на кредита ще имате възможност да разгледате вече обявени за продажба имоти у нас.